АктуалноГрадътКултура

Балабановата къща – емблема на Стария Пловдив

Историята на сградата започва в началото на ХIХ век с богатия търговец, член на кафтанджийския еснаф, хаджи Панайот Лампша. Според Любен Каравелов той е бил сред най-именитите пловдивски търговци от средата на века. В края на столетието е закупена от Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров, а последният ѝ собственик е търговецът на дървен материал Лука Балабанов, чието име носи и до днес.

През 1935 г. къщата е съборена, но в периода 1976-79 г. е възстановена по оригиналното заснемане на архитект Христо Пеев, най-задълбоченият изследовател на пловдивските възрожденски къщи.

Размерите на сградата в действителност са внушителни – застроена е на площ от 546 кв.м. и обхваща обем от 4723 куб.м. В архитектурно отношение Балабановата къща е образец на симетричните къщи от XIX век, носеща влиянието на богатите къщи от крайбрежието на Босфора.

Голямата порта откъм улицата и срещуположната й врата към двора отвеждат в продълговат пруст с висок таван, около който са били разположени стопански и домакински помещения. До горния етаж води вътрешна стълба, която въвежда в голям остъклен салон. Средната му част е най-представителна, с богато украсен дърворезбован таван. Покрай салона има четири стаи с неповторима атмосфера. Обзаведени са с реставрирани старинни мебели, тъкани и други вещи, демонстриращи вкуса и възможностите на богатите пловдивски граждани.

Прочетете още и вижте много снимки във виртуалния гид Lost in Plovdiv

Снимки: Даниела Калчева, стажант

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Гръмко, пресилено и произволно твърдение си позволява г-цата (стажантката само една снимка ли щракна, а останалото пак от многознайнйка-калинка Т.К.?), че ВМЕСТО КУЮМДЖИОГЛУ (ЗЛАТАРЕВСКИЙ) ЗА ЕМБЛЕМА ВЕЧЕ ПРОВЪЗГЛАСЯВАМЕ МУТРО-МАЙНА ЛУКО БАЛАБАН.
    1. Ние трева не пасем и няма нужда стажантки и калинки да ОЦЕНЯВАТ, провъзгласяват. Излишна статия.
    2. Чумата изтреби свиневъдсатвото, нивята буренясват, а „стажантки“ се упражняват в скрита безработица. Свестете се и СВЪРШЕТЕ нЯщо.
    3. Газираният патриотизъм на Начо ДИКТАТУРАТА политкоректно преименува сградата „балабанова“ по името на мутрата майна който я съборил; после Заспал Муйко В Сламата управата пропусна след като отмина истерията по „побългаряване“ в космополитния Град да възстанови името, та и досега навлеците (а и някои кореняци) ползват и прославят сбърканото заглавие.
    4. Внушителното жилище на кириос Панагьотис Хадзи Лампси само малоумни некомпетентници могат да набедят за . . . музикални концерти: нито АКУСТИКА, нито комфорт на сгъваемите столчета = будалашка работа. Калдаръми . . . това с цел да съсипят Концертна Зала за да заграбят ТЕРЕН.
    5. Не е вярно, че: „…в периода 1976-79 г. е възстановена…“, защото е документирано от САБ (= http://danbg.com/wp/?page_id=1574 =), че в НИПК арх. Петър Дикиджиев е почнал още в 1972 разкопки за намиране останки от темелите за прецизиране на оразмеряването. А „приключване“ и „подобрения“ и до ден днешен стават . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина