Операта подпали Античния (ВИДЕО)

Актуално Култура Новини

 „Орфей и Евредика“ на Стефано Пода събра четирите стихии на хилядолетната сцена в първата премиера от фестивала OPERA OPEN 2019 (ГАЛЕРИЯ)

 „Античният ни театър не е виждал досега подобно нещо! Ако не бях видяла с очите си,щях да кажа,че е невъзможно да се направи!“

Магията, наречена Опера Пловдив, събра четирите природни стихии върху хилядолетната сцена на Трихълмието в един невиждан до сега спектакъл. В събота вечер първата премиера от фестивала OPERA OPEN 2019 – „Орфей и Евредика“, вплете в изумително зрелище.

Въздух, Земя, Вода, Огън, Талант, Изкуство, Технологии и ехо от Родопа планина  на единственото място където това можеше да се случи – Античния театър.

Светлана Ганчева: Античният ни театър не е виждал досега подобно нещо! Ако не бях видяла с очите си,щях да кажа,че е невъзможно да се направи!

Донка Налбантова: Орфей – омагьосващ певец, поет и музикант на древността. Подборът на Пода, да повери ролята на Антонио Джованини, бе отлично попадение, даже нещо повече. Освен с омайния си глас, осанка и чар, Джованини изпълни сцената и с присъствие, което хармонираше с цялата трупа на Опера Пловдив.

Не видяхме и помен от звездна ексцентричност, от желание за доминиране и надмощие. Адмирации за контратенора, покорил не една световна сцена!

В режисьорски аспект и в полза на разказа отлично бе началото с дервишовия танц (култа към човешкото сърце и мъдростта, поставен бе символично въпросът за пътя от и към вечността), както и последващите пресъздадени препратки към похода на аргонавтите, в който е участвал самият Орфей.

Стефано Пода бе постигнал уникална описателност във времеви и емоционален аспект чрез зрелищно използване на пясък, вода и огън. Умело използва присъствието на изразителен миманс, а чистотата на линията при избора на костюми и акцентирането чрез противопоставяне на черно и бяло, довнасяше в богатата палитра от емоции и внушения, които режисьорът ни поднасяше.

Мария Радоева като Евридика, Светлана Иванова – амур, бяха също отлични попадения като глас и сценично присъствие. Поредно ни очароваха хорът и балетът на опера Пловдив. Хомогенни и отлично вписващи се в сценичната магия, те чертаха с всяка своя стъпка, жест и поглед допълнително въздействие в сценичната история, която ни споделяха.

Спектакълът бе не зрелище, а съвършено конструиран и реализиран разказ, в който всеки детайл бе на мястото си. Изграден с езика на 21 век, в който власт има минимализма на похватите, за сметка на дълбочината на въздействието.

Сякаш Пода ни казваше „Малкото е повече, повярвайте ми!“.

И на финала на емоционалния и отлично пресъздаден мит за Орфей и Евридика, когато сетивата ни бяха убедително отлетели в мистичното, Пода отмести Глук и като глас от дълбини, в същото време като от покрива на приказното, ни обля от разливащи се пластове гласове, в които разпознахме „Ела се вие, превива …“ (категорична препратка към Родопа, към собственото ни усещане за историческо наследство и величие на нашите земи).
Тържество и блясък…сетивен пир… бяхме част от света на гения Пода и поредната му, сътворена в Пловдив, сценична химия „Орфей и Евридика“!

Аплаузи за маестро Лучано Ди Мартино!

РЕСПЕКТ КЪМ ЦЕЛИЯ ЕКИП НА ОПЕРА ПЛОВДИВ – оркестър, хор, балет, гардероб, технически служби и т. н. и към капитана на този успешен екип – доц. д-р Нина Найденова!

Мария Персано: Съботното зрелище беше изключително! Само възхищение и адмирации мога да изразя. Благодаря и за комплимента към българската публика с изпълнението на ,,Ела се вие превива.“

Мария Панова: Фантастичен, разтърсващ, омагьосващ спектакъл.

Мария Чифликчиева: Прекрасно! Удивително и грандиозно професионално във всички аспекти и детайли! Неизчерпаема фантазия и творческо можене. Всяко копче беше на точното място… Гениален творец от универсален ренесансов тип със съвременна проекция.

Опера Пловдив и Стефано Пода подхождат с изключително внимание към античното наследство! Уверяваме Ви, че огньовите бяха контролирани специални ефекти, който се управляват от сертифицирана от МВР фирма и след получено разрешение от Пожарната. За безопасност, просцениумът на Античния театър бе „облечен“ от неразличими за публиката предпазни аквапанели, които изолират от топлината. Всички ефекти се ръководят от доказаните специалисти в Киноцентър Бояна след направени детайлни изчисления.

Над 2000 души изпълниха Античния театър, за да станат свидетели на уникалния спектакъл, създаден от космополитния творец Стефано Пода специално за Пловдив – Европейска столица на културата 2019! Пловдивчани, стотици чуждестранни туристи, колеги от културните институти в страната, представители на местни, национални и международни медии с възторг аплодираха магията, наречена „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА“! Поради големия интерес към спектаклите на Стефано Пода, Опера Пловдив ще представи и друга негова постановка – „СИЛАТА НА СЪДБАТА“ от Верди на 21.06 на Античния театър! Очаквайте още снимки и отзвук от премиерата!

„ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА“ – Глук
Диригент: Лучано Ди Мартино
Режисъор, сценография, костюми и хореография – Стефано Пода – Италия

Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Асистент-режисьор – Паоло Чеи
Концертмайстор- Виеслав Новак
Солисти – Антонио Джованини – Италия , Мария Радоева, Светлана Иванова

Чембало: Йосиф Герджиков

Помощник-режисьори – Дима Димитрова, Ваня Далийска, Мая Лачева
Помощник-сценограф: Гергана Мантарлиева
Ръководители технически служби и ателиета, логистика: Петър Матански, Иван Иванов, Илия Киряков, Калин Aнаниев.

ХОР, БАЛЕТ и ОРКЕСТЪР НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

„Орфей и Евридика“ ще бъде представен за втори път на 24 август.
Билетите са в продажба!

Петър Данаилов: Пловдивска опера напълни „чашата“ на древноримския театър до последното възможно място. Според мен това е рекорд по брой зрители. Браво на феномена Стефано Пода. Колосален талант носи този човек. Дързък, правдив, неповторим, логичен, изненадващ, смайващ в сценични решения, работа с артисти, статисти, балет, осветление. Всичко в единен, балансиран, строго подреден и точен, въпреки невъобразимата си сложност, зрелищен спектакъл. Постановката на операта „Орфей и Евридика“ от Глук е най-високо сценично постижение от всяка гледна тока. Браво…

Искрени поздравления към директора на операта Нина Найденова за този успех, както и на целия екип.“

Споделете ни във:

5 коментара за “Операта подпали Античния (ВИДЕО)

  1. МАНИАКАЛНО-КОМПЛЕКСАРСКИ „СУПЕР“ ПРОДУКЦИИ ЗАСТРАШАВАТ ОЦЕЛЯВАНЕТО НА АНТИЧНИЯ, КРЕХКО СГЛОБЕН ПЪЗЕЛ ОТ МРАМОРНИ ОСТАНКИ, ПОДЛОЖЕНИ И НА ЗАМРЪЗВАНЕ ЗИМЕ. (КОНСУЛТИРАЙТЕ ИНЖ. ПЕЙКО МАНОВ).
    ДА ОСТАВИМ НАСТРАНА ИЗКУСТВОТО НА ОПЕРНОТО ПЕНИЕ -BEL CANTO- КОЕТО ТАКА БИВА ИЗМЕСТЕНО ОТ ЕФЕКТИ И ЦИРКАДЖИЛЪК (ВЪПРОС НА ВКУС, ДЕ, И В СОФИЯ МОЖЕМ ДА ИДЕМ НА ОПЕРА И БАЛЕТ, НИЩО ЧЕ НЕ Е „СТОЛИЦА“ -БДЖ Е ПЕТАРКА ЗА ПЕНСИОНЕРКИ)

    1. Инсталациите по никакъв начин не застрашават Античния . Вие бяхте ли на спектакъла? По никакъв начин оперното пеене не е изместено, а ефектите не са използвани само защото са ефекти. Приказки колкото да има…

  2. Сафийските медии, дето се пънат, че са много обективни, няма ли да нарушат мълчанието си?!

  3. Чудесно !А защо тези таланти получават толкова обидно ниски зсплати иколо 600 лв.Не протестират,мълчат и се срамуват .Срамът е за Министерството на културата .

  4. Адмирации, но защо дервишки танц? На нашите заеми е имало Орфеизъм- магично духовна школа за нея почти нищо не се говори! Сема е създадена може би дванадесет века след Христа, какъва е тази смесица на епохи и защо е този ислиям? Преди няколко години немска художничка бе направила изложба в
    ГХГ Евридика, съпругата на Орфей. Нейната концепция била да покаже мъжкия принцип- Орфей и Евредика- богинята майка. Идват разни чужденци непознавайки митологията натрапващи концепциите си с малко пушек и дим и и ние-хвалебствия, гранде! Бъдете малко по-критични в репортажите си моля!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.