ЖивотЗабавлениеНовини

Културните институции в Пловдив се включват в проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

Деца от Столипиново стават активни учaстници в творческа среда

Снимки от Мария Дачева и Магдалина Ръжева

Градската художествена галерия, Държавната опера, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Регионалният етнографски музей се включват в „пАРТтньорство“. Инициативата е на Фондация „Пловдив 2019“ и е част проекта  „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ с водеща организация Община Пловдив. От този месец ноември институциите ще провеждат творчески и образователни дейности за деца от двете училища в кв. „Столипиново“ – ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Кирил Нектариев“.

„пАРТньорство“ е образователен процес в реална творческа среда, който цели да стимулира използването на изкуството и културата като средства за общуване. Децата ще участват в 12 различни по съдържание събития, които ще се провеждат до юни 2019 г. Формирани са групи ученици от първи до четвърти клас, които ще посетят институциите и ще се включат в културната им програма. Те ще бъдат придружавани от учителите и образователните медиатори, работещи по проекта.

Децата ще могат да опознаят принципно недостъпна за тях материя и да развият любопитство към изкуството, както и да открият свои таланти в различните му сфери. „пАРТньорство“ провокира към опознаване на професиите от сферата на културата и амбицира децата да творят. Четирите включени институции развиват специални детски програми и създават устойчиви и вдъхновяващи връзки с участниците.  Дългогодишният им опит в работата с детските аудитории гарантира осъществяването на ползотворни дейности с общността.

Инициативата започва на 28 ноември от Стария град по програма, подготвена от Градската художествена галерия – Пловдив. На 3 декември предстои среща на сцената на Държавна Опера – Пловдив, където децата ще се запознаят с артистите и ще надникнат „зад кулисите“ на мултимедийния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“, създаден по класическата приказка на Братя Грим.

Фондация „Пловдив 2019“ е партньор на Община Пловдив по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Това е дългосрочен проект с дейности за периода от 2016 до 2019 г., насочен към образователната и здравна интеграция на роми и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. „Столипиново“ в Пловдив. Повече за предишните дейности по проекта, можете да прочетете тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина