Подтепето

ГРАДЪТ

09 Май, 2017

Седемгодишна поведе Безсмъртния полк в Пловдив

200 души изкачиха върха в шествието (ГАЛЕРИЯ)

Дъждът не уплаши стотици пловдивчани и туристи, дошли на Бунарджика за Деня на Европа и Деня на победата

Въпреки поройния дъжд близо 200 човека се включиха в шествието Безсмъртен полк. Групата тръгна от Дома на културата малко след  11 часа, премина по ул. „Гладстон”, през кръстовището с „Руски” и нагоре по Бунарджика до подножието на паметника Альоша. Най-отпред вървеше седемгодишната Далина, момичето е с българо-руски произход. До нея крачеше баща ѝ. Походът беше съпроводен с руски песни, а на върха шествието бе посрещнато с аплодисменти от стотици граждани, които рано бяха заели позиции с разперени чадъри.

На върха имаше разположена военна палатка, а около нея бяха изложени оръжия и униформи на участници в боевете във Втората световна война. До началото на официалната церемония, което трябваше да бъде в 13 часа, два пъти се изля силен дъжд с гръмотевици, но малцина си тръгнаха. Посланиците на Русия, Армения, Беларус, Казахстан, почетните консули на Германия, Франция, Молдова, Русия и Украйна, пловдивски депутати, духовници и кметове на общини от Пловдивска област взеха участие в официалната церемония.

Заради закъснението на дипломатите от София мокрите граждани успяха да опитат от менюто на войниците в промеждутъка между двата пороя. Всеки получи по купичка с каша от елда – основната храна на руските войници по време на войната, и сандвич с черен хляб, парче сланина и кисела краставица, какъвто войниците получавали непосредствено преди бой. Сандвичът бил придружен със 75 мл водка. Хората отнесоха за спомен стъклената чашка с георгиевска лента, след като изпиха дажбата си. Приготвените над 500 порции свършиха бързо.

Най-голямата атракция за децата се оказа оръжейната изложба. Малчуганите дълго се снимаха пред картечниците и автоматите.

От мотоклуб „Нощни вълци” се похвалиха пред Под тепето, че  също са участвали в опазването на паметника на Альоша, да не бъде поруган, както традиционно става в навечерието на 9 май.

Тази вечер в 20 часа се очаква небето над Пловдив да се озари от 72 салюта, посветени на годишнината от край на войната и Деня на Европа.

 • 10 Май, 2017 | Пешо
  200 души изпили и изяли над 500 порции.
 • 09 Май, 2017 | Chacha
  Мили мой -това беше Чача ,но латиницата ви е проблем!В Русия има всичко повече от моркови,руснаците са навсякъде по света,така както ти мечтаеш за евтин полет до Лондон...Дори паметта на толкова загинали я превръщате в помия и партийност!Затова България-последна дупка на кавала!Разпечатай си снимките на новото правителство за спалнята!!!
 • 09 Май, 2017 | aahasfer
  Впианчената руска нация ни напомня за себе си!Какво търсите в Пловдив,рапони?!?А на тъй зовящия се *саша* ще напомня,че такива лайна като него ходят да се дупят на Запад,че иначе какво ще похапват в рашъна - моркови ,сельодка и одеколон!
 • 09 Май, 2017 | Chacha
  Слушайки разсъжденията ви мисля Котка и мишка няма да имат нужда от такива като вас!То бива смешно навеждане с дупе на запад,ама вие граница нямате!Идете някъде Лондон,Берлин,Париж -там разгръщайте евроатлантическите си празнословия!!!Пред емигрантите хаххх ,ша ви се зарадват :)
 • 09 Май, 2017 | Николай Попов
  Срам за под тепето, в деня на Европа и окупацията на България ми публикувате 3 статии за нашите окупатори! Как не ви е срам Иво Дернев!? Вече не мога да си представя Котка и Мишка за любимо място в капана!!!
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини