НКЖИ: Вдигаме жп линията в Пловдив във въздуха

Градът

Мегапроектът ще промени тотално трафика в града

Ще има средства, уверил генералният директор на компанията

Инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) се е срещнал с управата на град Пловдив в петък 9 март. Това стана ясно на днешната пресконференция в  Община Пловдив.

"На срещата ген.-директор на НКЖИ ни увери, че на 100 % ще намерят средства за реализиране на проекта за повдигане на линията,“ разказа кметът Иван Тотев. В момента се изчаква влизане в сила на подробните устройствени планове, следва техническо проектиране, поясни той.

Според прогнозите на общината, около края на 2019-та може да започне работата по проекта. Припомняме, че става дума за жп участъка Пловдив – Филипово, който е част от проекта "Развитие на железопътен възел Пловдив. Проектът е изготвен от ДЗЗД "Тракия консулт" по договор №4700/24.07.2014 г. с ДП НКЖИ, в който основните акценти по междугарието Пловдив-Филипово са изграждане на жп естакада и нов железопътен мост над река Марица. В проекта е заложено изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. 

За вдигане на жп линията в Пловдив се заговори преди повече от 15 години и тогава и сега това все още звучи като футурология.

Реализирането на проекта ще реши огромен градски въпрос, коментира Тотев.

Визуализация: архив/в."Марица"

Споделете ни във:

13 коментара

  1. Много сте прав, кака, и мъдър даже, че: „в Чикаго онова отгоре е метро, а не излишна жп линия.“ 1. Да де, THE LOOP е метро на всеки 7-8 минути във всяка посока, значи удвоявай; 2. Да, ЗНАМ какъв шум вдига, както всяка чикагка, е, и? 3. „Излишна“, казваш, значи няма да е шумна линията; 4. От оня ден с поевтинялата китайска СТОМАНА правят леки ажурни структури, не първобитни насипи и бетонови буци

  2. 5. Не ми стигна пространството за точка 5, че ПОД ЕСТАКАДАТА (не „насипи“, бе будала, не бетонови чудовища, хората стотици километри ги вдигат в дантелени ажури! Бетоновият дето сега им вади очите много лесно можеше да се демонтира и повдигне; в Ню Йорк направиха парк върху железариите!) – та отдолу колко МОСКВИЧИ ще си напаркираме на сянка в сушина, а? И пицерии?

  3. Много е полезно да се правят подобни модерни проекти, тъй като се вижда колко умни майни има, които знаят абсолютно всичко на света и могат да дават акъл на целият свят! А това, че същите не могат да си вържат връзките на обувките е съвсем друга история…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.