МненияПод ножа

Димитър Георгиев получи орден „Златен век” от МК в момент, в който бута проекта си за бетонна планина край Понеделник пазара

Бизнесменът, също като Димитър Иванов, е бил отличен от Вежди за меценатство

Творци и меценати ( в двата края на почетната колона) получиха ордени "Златен век" от Вежди РашидовНай-високото отличие на Министерството на културата- Орденът „Златен век”, получен от бившия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, взриви тотално творческата общност в България в последните дни. Чутовният скандал резонира във всички културни гилдии, потресе журналисти, политици, общественици. Новината за церемонията, при която бяха наградени редица имена, отекна навсякъде в националните медии. В регионалните обърнаха тук-там внимание на казуса. Като в Пловдив бе намерен другият, местен информационен ракурс. А именно- връчването на същия орден „Златен век” на същата церемония на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев.

И той, както и Димитър Иванов, получи най-високото отличие на Министерството на културата за меценатство. Вероятно причината е била дългогодишната подкрепа от страна на „Розаимпекс” за реализирането на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”, в който МК е основен партньор. Все още се опитваме да разберем кой е номинирал за ордена инж. Георгиев. Много вероятно той да е бил предложен от същия инициативен комитет, който го издигна за почетен гражданин на Пловдив. Под тепето обаче се обърна с въпроси към Министерството на културата, за да разберем какви точно са мотивите инж. Димитър Георгиев да бъде удостоен с тази най-висока чест, редом с творци като художника Любен Зидаров, диригента проф. Пламен Джуров, театралния режисьор Лилия Абаджиева, актьора Стоян Алексиев,  емблематичния пловдивски радио журналист Тома Спространов, драматурга, поет и журналист Елин Рахнев и други знакови имена на българската култура, получили ордените си на същата церемония.

Интересното в случая е, че това се случва в момент, в който инж. Георгиев се опитва да бута проекта си за гигантска сграда върху археологическите разкопки край Понеделник пазара. Инвестиционните намерения на собственика на „Роза Импекс” силно безпокоят голяма част от архитектурната гилдия на Пловдив, и разбира се, вълнува цялата общественост под тепетата. Той има идеи да вдигне градеж с обеми, по-големи от тези на Античния театър. Зелен светофар за това може да му даде именно Министерството на културата, от което инж. Георгиев получи орден „Златен век” преди броени дни. По информация на Под тепето, в момента проектът на собственика на „Роза Импекс” се движи не от друг, а от председателя на Камарата на архитектите в Пловдив- арх. Петко Костадинов. Двамата дори са били заедно на отминалия архитектурен форум на КАБ.

Очаквайте подробности по темата!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Две платени слугински мнения? Или някой от заинтересованите от реализацията на тази вулгарна идея се е изявил? Мераклии за парите на хотелския бос има, вижда се от наградите, с които се урежда. Ще защити ли някой обаче интересите на Пловдив?

  2. Чудите се защо не виждаме автора на тази статия?!? Защото е поредния анонимен мишок „журналист“….Докато се крие зад един смехотворен сайт,с 50 човека аудитория,ще ги гледа тия с ордените само по телевизията. Поздрави на г-н Георгиев. Един от малкото пловдивчани,който правят нещо смислено за града!

  3. Автора на статията май нещо е мн назад с материала, баси хайвана, само и само да вдигни рейтинга на сайтчето си и да се радва как другите хейтват. Вместо да благодари на такива хора като Д.Георгиев….жалък автор, жалък сайт

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина