Кино, лекции и чудовища за седмицата на гората

Под небето

Специална прожекция на най-новата документална творба на Вим Вендерс и Салгадо-син, посветена на легендарния фотограф Себастиао Салгадо- „Солта на земята” ще има днес в Дома на киното. Лентата ще бъде представена в рамките на 90-годишнината на Седмицата на гората, а поканата идва от „Прозрачни планини”. Непосредствено преди началото на филма ще имате възможност да чуете Момчил Панайотов, преподавател катедра Дендрология в ЛТУ и Зорница Стратиева от инициативата „Прозрачни планини”, които ще ви разкажат защо трябва да се опазват вековните гори и как всеки гражданин може да има глас в управлението на горите в България. След края на прожекцията ще можете да задавате вашите въпроси.

Прожекцията е част от кампанията за опазване на горите „Не ни безпокойте!” на София филм фест в партньорство с „Прозрачни планини” и WWF България.

В допълнение на лекцията и филма, днес ви представяме първото от серията кратко видео, с което целим кратко и разбираемо да обясним смисъла на едни от най-важните документи в горското законодателство. Целта ни е не само да обясним кой документ за какво служи, но и да покажем как практически неговото прилагане се отразява лично на всеки гражданин. Пример за това е как новата Наредба за инветаризацията на горите може да реши проблема с нерегламентираните и прекомерни сечи в България. Едни от документите във фокуса на работа на „Прозрачни планини” са Областните планове за развитие на горските територии. Такива в България все още няма, но предстои те да бъдат изготвени и те ще определят какво е позволено и какво е забранено да се прави в горите на една област. Институциите отговорни за подготовката на нормативната база във връзка с тези планове работят по темата през послдните 3 години. Вече на два пъти Наредбата за инвентацизация на горите (документът, който ще регламентира изработката на Областните планове за развитие на горските територии) се прекроява в различни работни групи. Затова едно от Софийските чудовища (вижте приложената снимка) решиха да седнат на покрива на Министерстовото на земеделието и храните и да си поискат така чаканата наредба и планове. Защото важното е да опазим горите, възможно най-скоро, обръщат се към пловдивчани от "Прозрачни планини".

За пръв път седмицата на гората е обявена през 1925 година от Министъра на народното просвещение съвместно с Министъра на земеделието и държавните имоти. Думите на проф. Янаки Моллов са исторически факт за откриването ѝ. В прочувствената си реч, пред първия випуск на лесовъдите, той заявява, че 1925 година ще остане в паметта на поколения българи и „ще бъде записана със златни букви в историята на развитието на българското горско дело, защото събития от такава капитална важност рядко се случват в историята на народите". Повече за историята на седмицата на гората можете да научите от блога на „Прозрачни планини”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.