КултураНовини

Второ издание на архитектурната обиколка по улица Карловска

Второ издание на архитектурната обиколка „По Карловска в Пловдив“ подготвя фондация „Български архитектурен модернизъм“. Екипът изкуствоведи проведе образователния тур в началото на април при сериозен интерес.

„Улицата пази своите архитектурни ценности от междувоенния период със забележителни сгради от архитектите Светослав Грозев, Боян Чинков, Камен Петков, Стефан Тодоров и други. Красивите жилищни сгради, предимно с търговски площи, както и няколко обществени постройки – училище, църква и други, отново ще станат обект на тематична обиколка. Освен тях ще обърнем внимание и на няколко елемента от пътната инфраструктура, запазени от междувоенния период – нещо рядко срещано за цялата страна“, пишат от организацията, която се занимава с проучване и опазване на културното наследство от първата половина на миналия век.

Архитектурната обиколка е резултат от продължаващи вече над 2 години проучвания на архиви в Пловдив и София, документация на място и други изследвания на екипът на фондация „Български архитектурен модернизъм“, насочени специално към зоната, северно от река Марица. Организацията съдейства на Инициативната група, която има договор с Министерство на културата за обявяването на зоната за културна ценност.

За посещение на архитектурната обиколка не е нужно предварително записване. Сборният пункт за 27 май е отново кръстовището на ул. „Карловска“ и булевард „Марица“ – в парковото пространство до реката, а началният час – 18:30 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Собственикът на (сенчесто финансирната) „…фондация „Български архитектурен модернизъм“. Екипът изкуствоведи…“ е осмокурсникът от НБУниверситет (5+3=8, пет години в трети курс, казват…) и лауреятин на залежала буца бронз

    акад. проф. д-р ландшафтен архимандрит КараКоЛИНКОВ, ЧЛЕН-КУРЕСпондент на БАНда, Почетен съселяник на Кършияка.

    Търси си последователи (че за отчитане на Меропри… „проект“ по „програма“ и за хоноруване от Култур-Сергиджи П.П. нъл’ тъй…)

    ((Свършиха се компетентните дипломирани специалисти в арх. Колегия, оставени безработни от ТОТЕВите „инджинеринги“))

    1. Ама издокарал го да звучи истински, да мяза на официЯлно събитие:

      „Второ издание на архитектурната…“

      – но ако ви домързи да се юрнете в строя на лоялни последователи, то за 22-рото двайсет и второто „издание“ на „проекта“ по „програмата“ все ща може да се вредите.

      И така – до пенция с лесни охолно заплатени действия . . . еха!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина