АктуалноГрадътКултураНовини

Ремонтират и частично надстрояват изгорелите тютюневи складове на Кудоглу

Сградите стават офиси и жилища, магазини на партера и подземен паркинг допълват инвеститорската идея

Строително разрешително има италианският инвеститор Р.И.П.А. ООД за работа по изгорелите тютюневи складове на ъгъла на улица „Иван Вазов“ и „Капитан Андреев“. Разрешителното е издадено преди около месец и е публикувано на сайта на община Пловдив.

От него става ясно, че за тях има проект за консервация, реставрация, реконструкция, но и преустройство и частично надстрояване на ценните паметници. Бъдещата им функция ще бъде смесена – офиси и жилища, като ще се оформят също магазини и подземен гараж. Проектът, според публикуваната информация в сайта на общината, засяга както двата по-богато орнаментирани склада по протежението на улица „Капитан Андреев“, така и съседният им склад на ъгъла с улица „Екзарх Йосиф“, като цялостният имот има Г-образна оформа около сега функциониращият склад, ползван от спортния център „Тотал Спорт“.

Проектите за реставрация на изгорелите складове на Кудоглу са в общината, съобщи вчера за „Под тепето“ главният архитект Димитър Ахрянов. То все още не е влязло в сила, тъй като в момента се съобщава на собствениците на съседни имоти и процедурата не е финализирана, допълни той.

Поради статута на сградите проектите са съгласувани и с НИНКН. Това е станало още преди няколко години и сегашното ръководство на Института няма как да вземе отношение по тях.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина