Какво да правим в Пловдив (16.09 – 22.09)

Тази седмица в Пловдив ще се насладим на кулинарен фестивал и на безплатен тур на български език

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

16 септември

Гурмето под тепето

В периода 15-18 септември 2022 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ организира първото издание на събитието „Гурмето под тепето“. Форматът е продължение на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристическия поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади.

Пълноценна наслада от храна и напитки е невъзможна без всичките Ви сетива да са в състояние на … айляк! Имнно това са Ви приготвили членовете на  Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ в първото издание на „Гурмето под тепето“!

Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил „пилзнер“, но прочетена на крафт език.

пл. “Стоян Чомаков“ №1

15.09 – 18.09.2022

OPERA OPEN 2022: ДОН ЖУАН – Моцарт

Изпращаме OPERA OPEN 2022 с шедьовъра на Моцарт „ДОН ЖУАН“. Античният театър отново ще се преобрази с проекции на картини от световноизвестния сюреалист Рафал Олбински!

„ДОН ЖУАН“ – Моцарт
Диригент – Диан Чобанов
Режисьор и художник на костюмите – Михал Знаниецки
Сценограф – Луиджи Сколио
Хореограф – Мариана Крънчева
Автор на картини – Рафал Олбински
Диригент на хора – Драгомир Йосифов
Речитативи – Драгомир Йосифов 
Дон Жуан – Марчин Брониковски – гост 
Донна Анна – Евгения Ралчева 
Дон Отавио – Георги Султанов 
Командорът – Александър Носиков 
Донна Елвира – Марияна Панова 
Лепорело – Август Методиев
Церлина – Илина Михайлова – гост
Мазетто – Николай Бачев 
Хор, балет и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър Пловдив

19:30 часа

Театрална постановка „Непоправимо“

„Непоправимо“ е история за две приятелски семейства, които са на път да разберат има ли цена любовта и каква е тя. Възможно ли е отговорът на този въпрос да ги превърне от големи приятели с малки тайни, в малки приятели с големи тайни?
Австрийският автор Щефан Фьогел, е един от най-поставяните съвременни драматурзи в Европа. Самият той споделя: ,,Комедията като жанр позволява да бъдат преодолени всички табута.“

Автор: Щефан Фьогел
Превод: проф. Владко Мурдаров
Режисьор: Владлен Александров
Сценография: Иван Карев
Актьори: Емил Марков, Албена Павлова, Таня Йоргова, Августин Демерджиев

Бихте ли пожертвали част от себе си в името на любовта?
Един мъж на прага на най-големият успех в кариерата си и една жена, която е същата кръвна група като него.

Лятна сцена Орфей

20:00 – 21:30 часа

Tommy Riverra at Bally club

Дълбоките бас линии, ритмичните елементи, енергичният, динамичен и мелодичен звук на House, Deep, Tech, Afro, Electronica са характерни за музиката, която описва Tommy Riverra!


Bally Club

20:00 часа

17 септември

Фестивал на пеперудите

Очакват ви много забавни и приятни емоции, приготвили сме ви образователни игри, презентации, както и много награди през фестивалните дни. Ще ви потопим в света на пеперудите. Очакваме ви!

Регионален Природонаучен музей

17.09 -18.09.2022

Духовни маршрути в Пловдив Есен 2022

Четири нови маршрута очакват пловдивчани в есенния етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ се провежда на два етапа – през юни, и сега – през септември и октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които през 2019 г. бяха част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, а през 2020 г., 2021 г.  и 2022 г., издателство „Летера“ ги продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Маршрут: Споделено пространство

Национални есенни изложби

Водач: проф. д-р ГАЛИНА ЛАРДЕВА

Професор по История и теория на изкуствата, зам. ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания

Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Ангеларий Димитров, Анжела Терзиева, Атанас Ташев, Валентин Митев, Дарина Цурева, Карина Попова, Николина Джановска, Петър Чиновски, Русен Дойков.

„Не е случайно, че социалното явление споделено пространство придоби широко разпространение във време, в което хората все по-ясно започнаха да осъзнават, че обитават не пространства, а зони: летища – автомагистрали – лунапаркове – игрални площадки – молове – козметични салони – круизни кораби – дестинации. Днес сме поместени в светове между световете, в не-места, чиято идентичност излинява с всеки изминал момент; не-места, чиято вътрешна многоизмерност и релефност се изтрива от привичките на ползването; не-места, чийто произход се стопява в урбанистичната потребителска амнезия.“

Балабанова къща

11:00 часа

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

XIII Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ есен 2022

Фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив, удостоен с лейбъла “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация, носител на престижните награди “Пловдив”, “Музикален проект на годината”, Златен медал, който ще предложи в есенното си издание изключителни музикални събития.

ДЖАЗЪТ И ГРАДЪТ

НОВИНИТЕ В ДЖАЗА С МИШО ЙОСИФОВ

МИШО ЙОСИФОВ (тромпет и диригент)

и МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ БЕНД

Римски стадион

18:30 часа

Нощ на Ангелите #3

Благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“ ще се проведе за трета поредна година на 17 септември в гр. Пловдив.

Инициативата събира отново заедно хората, водени от доброто и от стремежа да помагат в Деня на Вяра, Надежда и Любов. В нея се включват различни търговски обекти, заведения и бизнеси, които след това даряват част от оборота си, направен на 17.09 в подкрепа на благотворителната инициатива. Сърцето на инициативата винаги е в квартал “Капана“ , където се организират и благотворителен базар, музикално бинго, изнесена тренировка по Kango Jumps и други инициативи, които също подпомагат събирането на средства.

„Нощ на ангелите“ е едно събитие, чрез което искаме да покажем на хората, че можем, докато се забавляваме, да бъдем съпричастни и да помагаме на нуждаещите се.

По време на първото си издание през 2020г. инициативата успя да обедини Пловдив и да събере близо 75 000 лева за лечението на 34-годишния Ангел Краевски – баща на три деца, диагностициран с левкемия. Той вече е вкъщи при семейството след едногодишно лечение в чужбина и вече е в ремисия. Миналата година успяхме заедно да съберем близо 70 000 лв за специално лечение на малкия Божи, който страда от аутизъм.
Това е едно доказателство, че хората са задружни и могат да си помагат. Доказателство, че, когато хората са заедно, доброто се случва“!
Тази година инициативата ще подпомогне няколко каузи на хора в нужда 
Нека за пореден път се обединим и да покажем, че Пловдив е един по-специален град 
Как да се включите?
Просто излезте с приятели, забавлявайте се заедно в някое от заведенията-участници в инициативата или посетете нашия благотворителен базар и бар на сцена Ядрото в Капана

Здравко Сойтаров at Bally Club

На 17 септември зад бара на Bally Club ще бъде Здравко Сойтаров!
Заповядайте и поглезете сетивата си със специално балансирани коктейли.

Nino BG at Bally club

Годините, прекарани в изучаване на електронната музика помага на Nino BG бързо да развие таланта си, изграждайки своя стил върху основата на дълбоки бас линии, мелодичен дийп и прогресив хаус

Bally Club се включва в благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“.

Bally Club

20:00 часа

18 септември

Концерт „ Пловдив, празнувай с класика!“

Оркестърът на Класик ФМ радио и диригентът Максим Ешкенази ще гостуват в Пловдив в юбилейния 20-ти сезон на състава с празничен концерт от 11:30 ч. в Музея на Съединението (зала „Съединение, РИМ – Пловдив). Събитието „Пловдив, празнувай с класика!“ ще представи оригинална версия на кантата „Gloria” от Антонио Вивалди за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии пловдивчани ще чуят прекрасните гласове на Таня Угринова (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират със Софийски камерен хор „В. Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. В програмата още Марин Големинов – из Пет скици за струнен оркестър, прочутия концерт за обой на Ал. Марчело със солист Деян Иванов и концерт за цигулка от Ж. Б. Аколай. В концерта ще дебютират младите таланти Богомила Кръстева, цигулка (9 г.) и Владимир Илисавский, дискант (11 г.).

ПРОГРАМА
Марин Големинов – из „Пет скици за струнен оркестър“
Жан Батист Аколай – Концерт за цигулка, Ла минор, струнни, слистка – Богомила Кръстева, цигулка
Алесандро Марчело – Концерт за обой и оркестър в ре минор, солист: Деян Иванов
Антонио Вивалди – празнична кантата „Глория“ (премиера на оригиналната версия за женски хор, солисти и струнен оркестър). Солисти: Таня Угринова, Гергана Николаева, Владимир Илисавский.

Регионален исторически музей

11:30 часа

Пътят към върха

ПРОГРАМА:

СЦЕНА 1  – АКВЕДУКТ 

КОНЦЕРТ „ДЕЦА В ОРКЕСТЪРА“ – носител на Награда Пловдив зa 2021г. в раздел „Музика“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Деца в оркестъра“ е концерт, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от оркестъра на Опера Пловдив. Първият концерт на този проект, осъществен  от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ през 2021г. спечели Награда Пловдив в категория „Музика“. В продължението му ще можете да чуете произведения от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов – ударни инструменти, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни инструменти, както и специалният ни гост  Боян Иванов  – кларинет, който ще пристигне  от Лондон за концерта. Диригент ще е маестро Константин Добройков. Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ има за своя мисия ранното детско музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст 4 – 15г, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в  национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

СЦЕНА 2   – ЛЕТЕН ТЕАТЪР   

Галерия ЕТЕРНА   организира „Детска работилница“ с педагози по изобразително изкуство

КОНЦЕРТ „ ДЖАЗ ЗА ДЕЦА“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

„Джаз за деца” са поредица образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси, популярни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на класически пиеси. Началото е поставено през май 2010 г. в столичния клуб „Чайната“ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.  За дванайсет години проектът се радва на публика от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, специализирани и общообразователни училища, както и на фестивалните сцени „Дни на музиката в Балабановата къща“ (Пловдив), „Мартенски музикални дни” (Русе), „Джаз форум Стара Загора”, „Джаз в Бургас”, „Благоевград джаз фест”, „Дикси джаз фест – Велико Търново, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ и др.  През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016г. – “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

Венцислав Благоев – тромпет и водещ

Станислав Арабаджиев – пиано

Димитър Благоев – китара

Михаил Иванов – контрабас

Невена Григорова – барабани, вокал

деца – перкусии и песни 

СЦЕНА 3  – ФИТНЕС ПЛОЩАДКА

КАРТИНИ ОТ ПИАЦОЛА

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

„Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Това е проект на акордеониста Калоян Куманов, създаден през 2021 година за сто годишнината от раждането на Пиацола и вече втора поредна година е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още сцени из цяла България.

„Картини от Пиацола“ е представен от солистите: Калоян Куманов – акордеон, Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано, Едит Унджиян – вокал

СЦЕНА 4  – JAZZ

DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00 

От 35 години музикантите от DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET са в основата на много успешни формации за стар джаз – Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др. Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в стил рагтайм, диксиленд и суинг. Освен, че са прекрасни инструменталисти, повечето от тях обичат и да пеят, особено заедно с публиката. В програмата ще чуем джаз теми, интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата .

Невилиян Гемижев – кларинет

Павлин Павлов – тромбон

Александър Куманов – банджо

Проф. Владимир Радулов – пиано

Димитър Узунов – туба

Стефан Кожухаров – барабани

Венцислав Благоев – корнет и лидер

СЦЕНА 5  –  НА ЪГЪЛА ПО ПЪТЯ

МАГДАЛЕНА ПЕТРОВИЧ ОТ „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ“

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 – 20.00  

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в различни музикални фестивали – „Rutesheim Cello Academy“ през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала „Пабло Касалс“ – Франция в класа на Никлас Шмид.

Нейното музикално образование започва в НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон – “Guildhall school of Music and Drama“ в класа на професор Стефан Попов. Учи една година в Кралската консерватория в Хага – Холандия с Лариса Хроневелд. През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа на професор Анатоли Кръстев. Посещава майсторски класове в Европа на водещи музиканти в областта , като Франц Бартоломей

(Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

СЦЕНА 6  –  НА ВЪРХА НА БУНАРДЖИКА

МАРТИН ДЕНЕВ DJ SET

Начало – 19.30 

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал в стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

КОНЦЕРТ „СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКАТА“

С ХИЛДА КАЗАСЯН, ВАСИЛ ПЕТРОВ, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

Начало – 21.00. Времетраене – 1.30 мин.

„Световното кино в музика“ e докосване на душата. Това е един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността. „Световното кино в музика“ ни пренася в света на „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин и много други. Връща ни в онова време на радост и безгрижие, на светлина и спокойствие. Кара ни да забравим трудностите и отваря пред нас широко вратата на щастието. Прекрасни изпълнители и музиканти пресътворяват прекрасна музика, създадена от велики композитори. Времето е подходящо за досег с красивото. Точно в днешното време, трябва да се преоткрие светът на музиката. Защото тя вече не е просто изкуство и удоволствие. Тя вече е лечител на изстрадалите от действителността хора. Тя изцелява, чрез най-силното си оръжие красотата. Тя носи онази ефирна лекота, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани дълбоко в душите им. Времето отделено за „Световното кино в музика“ е пълноценно и всепоглъщащо. Това е възможност да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за онзи магически невероятен свят, който ни обгражда, но ние потънали в делника сякаш не забелязваме.

На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-добрите джазови музиканти в България – Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията, която допълва атмосферата на всяко представление е специално дело на Васил Къркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.  

Всички събития за седмицата намерете в Lost in Plovdiv

Exit mobile version