Алергичният конюнктивит е най-разпространен през топлите месеци

Новини ПУЛС
очи

Д-р Вера Атанасова: Лечението може да продължи дълго, нужно е постоянство и търпение както от страна на лекуващия лекар, така и от страна на пациента

През последните седмици все повече пациенти с алергичен конюнктивит отново търсят помощ при специалистите, съобщи д -р Вера Атанасова от Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“.

Тя припомни, че възпалението на конюнктивата – повърхностната „ципичка“, лигавица, която покрива склерата, форникса (б.а.: свода на окото) и клепачите, е най-разпространено през пролетта и лятото. Тенденцията отново е налична. Всеки ден с колегите ѝ консултират средно между 5 и 8 души.

При алергичния конюнктивит възпалението на лигавицата на очите е провокирано от сенна хрема, медикаментозна, както и алергия към животни. Може да се появи и като отговор на нетърпимост към контактни лещи и др. Често се съпровожда от бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит. При това заболяване обикновено има фамилна анамнеза и повишена чувствителност към редица вещества: полени, лекарства, ухапвания от насекоми, храни и други.

Макар че най-често алергичен конюнктивит се среща през топлите месеци на годината, има още няколко вида алергичен конюнктивит.

Сезонен алергичен конюнктивит

Най-често срещаната форма на алергично очно заболяване. Развива се през пролетта и лятото и се свързва с цъфтенето на някои растения. Дължи се на реакция на свръхчувствителност Тип 1. Субективното усещане у пациентите е парене, сърбеж, зачервяване, сълзене, хрема. Тези оплаквания се повтарят по едно и също време всяка година.

Пролетен катар-вернален конюнктивит

Това е алергично състояние, което засяга главно момчета (обикновено след навършване на 5 г.) и млади хора (б.а.- не съществуват полови разлики след пубертета). С напредване на възрастта епизодите на заболяването отслабват и рядко се наблюдава след 25-годишна възраст.

Може да е сезонен или целогодишен и често е по-силно изразен през пролетните месеци. В повечето случаи е свързан със сенна хрема, като най-често срещаният алерген е цветният прашец. Тази тенденция се повтаря всяка година. Обикновено е наложително съвместно лечение и с УНГ-специалист.

През цялата година

Разбира се алергията може да няма сезонен характер. Тогава симптомите се появят през цялата година в отговор на различни алергени като животински пърхот, домашен прах и акари.

Атопичен конюнктивит

Сравнително рядко, но потенциално сериозно заболяване, което засяга предимно млади хора на възраст 25-30 г., страдащи от атопичен дерматит. Клиничната картина може да бъде подобна като тази на пролетен конюнктивит, но се запазва в продължение на години и може да доведе до усложнения, като вторичен кератоконус, кератопатия и др.

Гигантски папиларен конюнктивит

Най-честата причина за появата на този вид конюнктивит е носеното на контактни лещи или очни протези, но е възможно да се появи и след хирургична намеса върху очите. Наблюдава се оток на конюнктивите и под микроскоп се виждат гигантски папили /над 1мм/. За предотвратяване на този проблем на първо място е добрата хигиена при употреба на контактни лещи, а най-добре – носенето на еднократни такива.

Дерматоконюнктивит

Възниква като реакция на капки за очи или козметика. В този случай диагнозата се поставя на база на клиничната картина и след история за контакт с подобен алерген. Важна е съвместната работа с дерматолог.

Алергичният конюнктивит е сериозно заболяване

Според д-р Атанасова сериозността на тази група заболявания не трябва да се пренебрегва и при поява на сърбеж, зачервяване, сълзене, светлобоязън, усещане за чуждо тяло /“пясък“/ в очите, е редно да се потърси специализирана помощ при офталмолог.

Лечението може да продължи дълго време и да включва различни по вид медикаменти. Нужно е постоянство и търпение както от страна на лекуващия лекар, така и от страна на пациента, каза тя.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.