Смях и отчаяние в „Кредитът“

Нощна смяна

Съвместимостта между Атанасов и Блатечки е впечатляваща. И двамата приемат амплоа, в което не сме ги виждали до сега

Паулина Гегова

Премиерите в Драмата валят из ведро! Новата година започна ударно, а екипът на театъра, явно няма никакво намерение да спира до тук. Можем само да се радваме! Малко по малко, тъмните години на българската сцена си отиват, премахнати като от палач. Изпълва ме нескрита радост, че залите са препълнени, а за много постановки, билети се купуват с месеци предварително.

Снощи, присъствахме на поредната премиера на Драматичен театър "Н. Масалитинов". Добре познатите ни лица – Асен Блатечки и Атанас Атанасов, събраха купища посетители, на които представиха пиесата на Жорди Галсеран, със специфичното заглавие – "Кредитът".

Когато чуем тази дума сърцето ни се свива, а нервите се изпъват като струна. Тя влияе като изстрелян куршум, целящ да те улучи централно в тялото. Кредитът е свързан с огромна зависимост и опасност. Дълговете към банката са едни от най-проклетите, но често обикновеният гражданин е притиснат в ъгъла и няма друг избор, освен да поеме този риск. Каталонският драматург е напълно наясно с тези факти, затова ги е поднесъл по един комичен начин. Доста хитра формула за успех – актуална, лесно разбираема и модерна. Той се забавлява с проблемите на световната икономическа криза и с ирония и доза цинизъм се спира на изгубените човечност и солидарност и на огромното значение, което обществото придава на парите.

Знаем, че парите са основен двигател на обществото. Крикът, който го издига или ножът, който може да го разпори. Бедният човек е отчаян, а отчаяните са готови да стигнат до крайности. В "Кредитът" обаче, крайностите не са груби и първични, те събуждат вътрешните съмнения в индивида и тези в близките му. Сигурността рухва като кула от карти и всичко това само заради една внедрена идея, която се оказва и пагубна…

Цялата статия можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.