Престъпността сред малолетните и непълнолетните в Пловдив е с колеблива устойчивост

Градът

Повечето от квалифицираните деяния не принадлежат на деца от малцинствата, а на български деца, заяви Петко Василев

13-годишно момче от „Източен“ е извършило 25 престъпления, наказание няма

Едва 50% от престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни лица, са разкрити, стана ясно днес на официална пресконференция за борба с престъпността и противообществените прояви на децата. Оказва се, че престъпността в тази възрастова група е с колеблива устойчивост.

За миналата година са разкрити 136 престъпления, в които участие са взели 140 лица, които все още не са пълнолетни, което е със 17 по-малко от миналата година. Около 70% от противообществените прояви са кражби, а след тях се нареждат грабежите, телесните повреди и кражбите на превозни средства. Гражданите, които са пострадали от действията на децата са над 150 души, което е чувствителен ръст на потърпевшите, спрямо миналата година. Най-голям е броят на кражбите на мобилни телефони, които са 30% от всички регистрирани.

Оказва се, че е голям броят на рецидивистите при децата. 26 от тях за извършили повече от едно престъпление, а наказаните родители са едва 17 от всички, чиито деца действат против обществения ред. Рекордьор в това отношение е 13 годишно момче от ромски произход, което е извършило над 25 престъпления. По този повод, г-н Василев коментира, че това е проява на безотговорна търпимост от страна на комисията в район „Източен“, тъй като не са предприели никакви мерки срещу малкия престъпник.

Според комисията, голям проблем е спестяването и неналагането на наказания на родителите, чиито деца прекрачват закона, а това е проблем, с който не могат да се справят, споделя зам.-председателя.

Ръст се отбелязва и при потърпевшите деца, които са станали жертва на насилие. 15 блудства и 3 изнасилвания са регистрирани в Комисията за борба с престъпността и противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Александър Държиков коментира, че новият състав на комисията има изградена стратегия за настоящата година, в която е включена освен работата с малките престъпници, така с училища и родители, като се надяват новия младежки център, който отвори врати в края на миналата година да даде резултати в справянето с противообществените прояви.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.