ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Галерия „Сариев“ представя двама български артиста на Art Brussels

Галерия SARIEV Contemporary представя изложбен проект на Мартина Вачева и Вальо Ченков на международното изложение за съвременно изкуство

В рамките на международния форум за съвременно изкуство Art Brussels, който ще се проведе в белгийската столица от 25 до 28 април 2019 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи изложба с творби на двама от репрезентираните от галерията художници – Мартина Вачева и Вальо Ченков – два нови таланта на международната художествена сцена, постигнали значителен успех през последните три години.

Общото между двамата е и яркият и професионален артистичен стил, чрез който търсят случайни, но дълбоки съвременни четения на митовете и културните клишета, които са отправна точка на нашето цивилизационно развитие.

Вальо Ченков ще бъде представен с шест от най-новите му произведения, които са уникален пример за съвременна живопис. Те имат като отправна точка картините на старите майстори, преминавайки през тях по интелигентен начин, и с неистов чар профучават през стилистиката на сюрреализма и комиксите, за да достигнат до все по-динамичния съвременен диалог между обекта и картината. Вальо Ченков постига това благодарение на изключителната си живописна техника, в която процепите, добавените обекти, стърчащите вериги и дървени пръчки служат като основа за модерност и реалност.
Част от творбите на Вальо Ченков, изложени от SARIEV Contemporary в Арт Брюксел, бяха включени в голямото представяне на художника на Международното биенале на съвременното изкуство в Рига (RIBOCA1) през лятото на 2018 г. с куратор Катерина Грегос.

Мартина Вачева е представена с шест керамични обекта, част от проекта “Кал” (2018), който за първи път бе показан в едноименната ѝ самостоятелна изложба в SARIEV Contemporary. Вдъхновени от различни забравени български приказки и легенди, но в същността си част и от тези на много други народи, персонажите, които създава Мартина Вачева, представят едни универсални и първични митологични и фолклорни архетипи, чието присъствие продължава да тлее, къде по-силно, къде по-слабо, в колективното съзнание. В представените творби тя навлиза много по-надълбоко в изследването на някои основополагащи митове, първообрази и натрупани стереотипи и връзките им с подсъзнанието, емоциите и импулсите.

Част от творбите на Мартина Вачева, изложени от SARIEV Contemporary на Арт Брюксел, ще бъдат включени в нейната първа музейна изложба в Германия, която ще се проведе в музея Фолкванг в Есен през лятото на 2019 година.

В рамките на Арт Брюксел 2019 ще се състои и Представяне на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ от Весела Ножарова с участието на Веселина Сариева (издател) и български художници на 27 април (събота) 2019, 14-15 ч. на щанда на галерията (D16), Tour & Taxis, Брюксел. Двуезичната книга “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства“ и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина