Актуално

Романът „Камбаната“ на Недялко Славов е най-продаваната българска книга за 2016

Любопитното е че книгата печели за краткия период, в който е на пазара − от октомври до април

В историята на наградата за трети път съвпада критическата оценка и тази на четящата аудитория

Романът „Камбаната“ на Недялко Славов е най-продаваната българска книга за 2016 г., обявиха организаторите на класацията „Цветето на Хеликон“. В историята на награда за трети път се случва мнението на критиката и оценката на четящите хора. Предишните две книги, грабнали наградите Орлето и Цветето, са „Кратка история на самотата“ на Захари Карабашлиев и „Сестри Палавееви“ на Алек Попов.

Данните от продажбите показват, че втората книга, която се гони с победителя, е Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, с разлика от 10 %. По-голяма обаче е разликата във времето ? „Камбаната“ печели за краткия период, в който е на пазара ? от октомври до април 2016 г.

Връчването на наградите е част от предварителното отбелязване на Световният ден на книгата – 23 април. Отличието за най-продавана книга на български автор за миналата година пловдивският автор спечели измежду 12-т номинирани писатели. Миналогодишният носител на приза бе Катерина Хапсали  за романа си „Гръцко кафе“. Сред досегашните носители на наградата са още Виктор Пасков, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Георги Господинов.   

Церемонията се състоя в най-голямата книжарница на веригата в столицата, а наградата от името на Недялко Славов  пое писателят Румен Леонидов. По това време титулярът имаше среща с читателите на „Камбаната“ в книжарницата в Шумен. Победителят за 2016 г. ? романът „Камбаната“ е рядко съвпадение на оценката на жури и публика, каза той. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина