КултураНовини

Програма за Седмицата на занаятите – 27 юни 2024 г. (четвъртък)

В съпътстваща програма на традиционната седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив в четвъртия ден на изложението ви очакват над десетки майстори от близо и далеч, които представят своите занаяти.

Посетителите ще имат възможност от 11:00 часа да присъстват на демонстрация на плъстене с майстор Пенка Ставрева от Пловдивската задруга.

Пенка Ставрева или „Стрина Пепина“, както всички я познават, е член на РЗК – Пловдив от 2006 г. Първоначално се занимава с масторене на художествени, национални кукли, а от 2007 г. се докосва до магията на плъстите. До този момент те са непознати за нея. Започва като самоук майстор, но впоследствие се запознава с майстори плъстари и по – специално с майстор Мариета Недкова. Тя я въвежда във вълшебството на плъстите и те стават нейната голяма и истинска любов. Обича да практикува мокрото плъстене – с вода и сапун. Има множество самостоятелни и общи изложби. Участва всяка година в Седмицата на занаятите.

В 11.30 започва музикална програма с деца от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина