КултураНовини

Програма за Седмицата на занаятите -26 юни 2024 г. (сряда)

В третия ден на традиционната седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив ви очакват над 10 майстори от близо и далеч, които представят своя занаят.

В 11 часа започва демонстрация на плъстене. Работилницата е с майстор Мариета Недкова.

Мариета Недкова е от гр. София, родена в семейството на занаятчии, бащата е майстор в занаят художествена обработка на кожа и плъсти, а майката – в занаят ръчно плетиво. Притежава майсторско свидетелство за народните художествени занаяти: художествена обработка на кожа и художествени тъкани. Практикува двата занаята равностойно, като създава собствени модели на изделия от нетъкан текстил – плъсти и кожени предмети за ежедневния бит, етнографски копия и възстановки на старинни изделия и инвентар за филмови продукции /“Време разделно“ и копродукциите „Папеса Йоана“ и „Ао – последният неандерталец“/.

Тя е дългогодишен участник в Седмицата на занаятите.

Наред с авторската работа, активно съдейства за популяризиране на българските занаятчийски традиции, като ръководи майсторски класове, обучителни курсове към музейни образователни центрове, творчески работилници, детски художествени ателиета. Има обучени и самостоятелно практикуващи занаятите ученици.

Успоредно с демонстрацията от 11,30 часа е предвидена музикална програма с деца от ансамбъл „Марица“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Насладете се на талантливите изпълнители и красивата българска музика.

Не пропускайте тези интересни събития!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина