Актуално

Министерството на културата да поеме отговорност за Концертна зала искат от Дом на операта

Информират експертите от Европа за трагичното състояние на залата

Министерство на културата трябва да поеме отговорност за бездействието си, относно състоянието на Концертната зала на пл. Централен 1 в Пловдив. За това настояват в своя позиция от Съвета на учредителите на фондация "Дом на пловдивската опера", публикувана днес. Изминали са 5 месеца от тяхна пресконференция, на която са съобщили информация, относно лошото състояние на залата. Оттогава до днес обаче няма никакво развитие по темата, заради което министерството трябва да поеме отговорност, а фондацията дори смята да информира мониторинговия екип, отговарящ за изпълнението на проекта "Европейска столица на културата".

Ето и пълния текст на позицията на Съвета на учредителите на фондацията:

Ние, членовете на Съвета на учредителите на фондация „Дом за пловдивската опера”, проведохме на 20 март 2018 г. пресконференция, на която алармирахме, че Концертна зала в град Пловдив – Европейската столица на културата през 2019 г. е опасна за живота на музиканти и посетители.

Минаха 5 /пет/ месеца без никакъв конретен резултат като например – залата се ремонтира и ремонтът ще приключи на …. от страна на Министерство на културата. Обяснения, че Концертна зала не се ремонтира заради бъдещото изграждане на Център за музикално и сценично изкуство в съседство и изказани съмнения, дали конструктивната фуга между Концертна зала и бъдещата сграда е налична – след като е доказано такава, считаме за деструктивни и удобни за прикриване на фактическото бездействие на Министерството на културата.

Концертна зала в град Пловдив е огледало на това, какво очевидно не е приоритет на държавната културна политика.

Смятаме, че за мизерията на Концертна зала в град Пловдив трябва да бъде поета отговорност от Министерство на културата и от Министъра на културата.

Ние ще предприемем следващи стъпки и ще информираме международните културни институции, включително извършващите мониторинга за Европейска столица на културата, за липсата на отношение на българската държава в лицето на Министерство на културата към културната държавна инфраструктура /за която Министерство на културата носи отговорност/ в Пловдив – Европейската столица на културата през 2019 г.

Пловдив, 4.09.2018 г.

инж. Любозар Фратев

доц. д-р инж. Никола Добрев

арх. Илко Николов

ик. Георги Стоев

д-р Мариана Чолакова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Нина Найденова съживи Пловдивската опера от мизерията, до която я докараха Андрей Андреев, Калуди Калудов, Пламен Тасев, Георги Димитров и Борислав Иванов. Добре, че беше тя, защото днес и за опера и концертен живот и дума нямаше да става.

  2. Нито ловно-рибарската дружинка, нито друж. плов. художници, най-малко пък компрометираната ШАЙКА „Дом за . . “ ОПЕРАсти представляват фактор който да оневини престъпната немарливост занемаряване и засиране от Ни.На. с прехвърляне на топката към към кулТурското или към мУтрополията.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина