ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Емблематични места в Пловдив се превръщат в пространства за изкуство

От 2 до 11 октомври емблематични места в центъра на Пловдив ще се превърнат в пространства за изкуство и култура. В поредица от акции пловдивчани и гостите на града ще преоткрият таланта, творчеството и постиженията на младите артисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ), които си поставят за цел да обединят грижата към природата с отношението към съвременното изкуство, красотата на българската народна музика с поканата за хармония и съжителство.

Проектът на Академията, който обединява философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения е наречен „Пермакултура – пространства и изкуство“.

Първото събитие от поредицата започва на 2 октомври от 18 часа в Градската градина на ул. „Христо Г. Данов“ с откриването на изложба на плакати, вдъхновени от знакови постановки на Държавен куклен театър-Пловдив. Тя е дело на студенти от факултет „Изобразителни изкуства“ и може да бъде разглеждана до 8 октомври 2024 г.

На 3 октомври от 18 часа от двора на къщата-музей „Христо Г. Данов“ до катедралния храм „Св. Богородица“ Ви очакват изпълненията на българска народна музика от студенти и преподаватели от Академичния народен оркестър към АМТИИ.

Стълбищната каскада на улица „Съборна“ в Стария град, пред сградата на Градската художествена галерия, ще оживее на 4 октомври от 17 часа с творчеството на студентите по поп и джаз изпълнителски изкуства в компанията на талантливите произведения на бъдещите модни дизайнери от Академията.

Събитията, посветени на пермакултурата като пример за устойчив и хармоничен начин на живот чрез изкуството, ще завършат с концерт на магичните гласове от Академичния хор към АМТИИ на 11 октомври от 17 часа. Сцена на тяхната изява ще бъде площадното пространството в сърцето на Стария град – Хисар капия.

Проект „ПЕРМА-КУЛТУРА – Пространства и изкуство“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив се осъществява с подкрепата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. Партньори по проекта са Община Пловдив – Район „Централен“, Държавен куклен театър – Пловдив, Регионален исторически музей, Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина