Актуално

„Дама Пика“ – пиеса на прага на лудостта

Tекстовете на Пушкин, перефразирани от Ина Божидарова и Веселка Кунчева, показват низкия морал и в същото време огромното желание за живот на героите

Паулина Гегова

В културните съсловия цяло лято се говореше за новата постановка, която подготвя Държавен куклен театър Пловдив – "Дама Пика", с режисьор Веселка Кунчева. Най-после спектакълът излезе на сцената, а възгласите от него са огромни. Познаваме Веселка Кунчева от "Вграждане" и "Аз, Сизиф". Както в предните си постановки, така и в "Дама Пика" тя не е изневерила на уникалния си стил, който се отличава от всичко останало. Дълбочината, с която работи Кунчева, е зашеметяваща. Тя винаги копае на дълбоко, достига до най-съкровените и пазени в тайна желания и страсти на хората, и ги излага на показ.

Tекстовете на Пушкин, перефразирани от Ина Божидарова и Кунчева, показват низкия морал и в същото време огромното желание за живот на героите. Над руската аристокрация тегне скука, самота и почти животинска нужда за богатство. За власт и вечен живот. Чрез хазарт… Хазартът е рискът на личностите, които по пътя към успеха губят същността си. Предават душите си, загърбват морала си. Превръщат се в сенки на миналото си Аз. Сенки на щастието, за което толкова се борят. В една игра на мерзост и любов, на красота и завоевания, няма бягство. Всеки влезнал в нея губи. Няма печеливши! Няма победители! Грехът е основата, която тласка героите, а този грях ги води право към Ада. Проклятието се предава от поколение на поколение и този порочен кръг не се прекъсва дори за миг.

Още една тема е засегната в представлението и тя е за предателството на религиозно ниво. Фрагменти от Библията са изопачени и подсилени така, че да видим мъката на един евреин, обвиняван независимо от епохата за своя грях в миналото. Въпросът за това има ли Бог или не, и дали той бди над чадата си, е поставен на първи ред. Кое е по-важно – смирението или парите? Праведният живот или надмощието, представено по един гротесков начин. 

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина