Цвятко Сиромашки става Почетен гражданин на Пловдив

Кметът Костадин Димитров предлага на общински съвет скулпторът Цвятко Сиромашки да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Пловдив.

Мотивите в предложението са, че творбите му са се превърнали във важна част от духа и културата на града, като са дадени примерите със скулпторите на Люсиен Шевалас в Цар-Симеоновата градина и маската на Борис Христов пред Дома на културата, чието поставяне бе твърде спорно заради липса на официално разрешение от институциите.

В предложението до съветниците се подчертава, че скулпторът работи в областта на пластиката и монументалното изкуство вече 45 години, като се изброяват галерии и музеи в различни страни, които притежават негови работи, както и наградите му.

„Цвятко Сиромашки е творец със силно изразено чувство за принадлежност към Пловдив, към неговите история и дух. Изкуството му отразява и прославя живия дух на нашия многовековен град и извън границите на страната“, се казва в мотивите към предложението на Костадин Димитров.

Това е поредното звание Почетен гражданин, което пловдивския общински съвет ще реши дали да връчи. Последните пловдивчани, удостоен с титлата в последните четири месеца, бяха бизнесменът Любозар Фратев и музикантът Никола Илиев.

Exit mobile version