ИзбориМненияНовини

Асен Василев: Избирателят решава, дали иска европейски доходи или „постната пица“ на ГЕРБ

„ГЕРБ много ясно заявиха, че искат да ни върнат към модела на „постните пици“. Искат да ни върнат към това да се замразят доходи“, заяви в кратко интервю за Под тепето водачът в пловдивската листат на коалиция Продължаваме промяната- Демократична България Асен Василев.

„Не е даденост, че България ще върви по новия икономически модел към Европа. Защото по него парите отиват за пенсии, заплати, по всички общини, и не може да се краде от тях. А ГЕРБ искат да се върнат към „постната пица“- да останат излишъци в края на годината и те да си ги разпределят между десетима назначени бизнесмени. Дали ще продължим да вървим към Европа или ще ни върнат към Латинска Америка, зависи от това колко хора ще излязат да гласуват да изборите сега, на 9 юни“, подчерта Асен Василев.

Вижте видеото тук:

„Докато Борисов и Пеевски управляват ГЕРБ и ДПС, ние няма да влизаме в коалиции с тези партии. Няма да работим заедно, защото имаме коренно различна представа за това как държавата трябва да се развива в бъдеще. Виждате, че се опитват да ни върнат към модела на „постната пица“. През последните три години доказахме, че българските доходи могат да достигат европейските три пъти по-бързо. Ако запазим това темпо, след 10 години ще имаме средноевропейски доходи.“ Това заяви още пред журналисти съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев в Пловдив днес, 27 май.

Той отбеляза, че когато парите от данъците достигнат до всички хора, общини, фирми, и българската икономика се развива, нивата на БВП към дълга спадат, и допълни: “Старият модел, който ни докара до неравенството – 1 млн. души да са под прага на бедността, като Камерун и Централно-африканската република, с бухалките към фирмите, с „постната пица“ за българския народ, ние няма да го допуснем.

Другият съпредседател на ПП Кирил Петков отбеляза, че ако българите днес бъдат попитани дали харесват съдебната система, дали чувстват, че има справедливост, 80% ще отговорят с „Не“. – “Няма как да направим България средноевропейска и богата държава, без тези институции да заработят. Ето защо в нашата програма отбелязваме, че назначенията и в съдебната власт, и в прокуратурата, и в регулаторите трябва да стават с честни конкурси. За да се случи това, Пеевски и Борисов, трябва да загубят властта си в момента. Затова потвърждавам, че няма как да работим с Пеевски и Борисов, защото те няма да са готови да разделят с тази власт. А без промяна в тези институции, няма как да имаме просперираща държава“, обясни Петков.

Доскорошният премиер Николай Денков заяви, че заради намесата на Пеевски и Борисов в секторите здравеопазване и образование, прогресът там е бавен.  
През последните години имаше голямо внимание към образованието и здравеопазването – всяка година увеличение на заплащането с по 10-15%, но качеството не се вдигна, категоричен е акад. Николай Денков.

„Когато анализирахме новите мерки, които предлагаме, виждаме че пак няма да има промяна, защото образователната и здравната система е политизирана точно по модела на ГЕРБ и ДПС. Директори на болници, на училища, учители, всеки знае, че в тази система политическите назначения преобладават. По същия начин, като предложим нещо полезно за гражданите, например, безплатно висше образование, то се блокира, само защото идва от нас. Ще предложим мерки, но докато политическите страсти, определят какво ще се случва в секторите образование и здравеопазване, няма как да успеем. Затова докато Борисов и Пеевски определят какво да се случва в тези области, няма как да успеем“, каза Денков.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина