ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

Илия Зюмбилев: S-Bahn е единствената алтернатива за разтоварване на трафика в Пловдив

Ще възстановя общинската фирма „Градски транспорт“. Пенсионери и ученици ще пътуват абсолютно безплатно

Илия Зюмбилев е на 35 г. и е най-младият кандидат за кмет на Пловдив – издигнат от БЗНС. Той е магистър по електротехника, доктор по материалознание, специализирал е във Франция. Хоноруван преподавател в Технически университет – София. Има над 30 научни публикации в САЩ,Канада и ЕС. Председател е на Независимото дружество за защита правата на човека в Пловдив. Областен координатор за Пловдив на ПП БЗНС. Семеен, с едно дете.

Г-н Зюмбилев, един от основните проблеми на Пловдив е големият трафик, който става все по-голям. Ясно е, че не може да се ограничат хората да карат леки автомобили. Какво е Вашето виждане за облекчаването му?

В моята програма има идея за вътрешноградска трамвайна железница. Това не е нещо ново в световен план – в Западна Европа това е силно развит електро железопътен транспорт. Със сигурност, това е бъдещето. Пловдив в момента няма друга алтернатива, защото тук няма как да се построи метро. Така че S-bahn е много добро решение за решаване на проблема с големите задръствания и разтоварване на потока от коли в града. По този начин ще се намали и замърсяването  на атмосферния въздух.

Аз не откривам топлата вода. Идеята за S-bahn в Пловдив е стара, а изграждането му е заложено още при разработката на Общия устройствен план на Пловдив от 1985 г. В по-нови времена, идеята е потвърдена през 2007 и през 2011 г. Досега обаче не са направени постъпки за стартиране на този жизненоважен за града ни проект. Като пример ще посоча, че в Берлин и в Париж има S-bahn и така тези два големи европейски градове са решили проблема с трафика.

Звучи много добре. Обаче изграждането на S-bahn е изключително скъпо начинание. Как ще се финансира такъв сериозен проект?

Напълно съм съгласен с Вас, че и като съоръжение, и като изпълнение, изграждането на S-bahn е скъпо. Тази инвестиция обаче си заслужава, защото, освен разтоварването на трафика и подобряване качеството на атмосферния въздух, ще изпрати Пловдив в лигата на най-модерните градове. При това без да се губи грам от обаянието на най-стария жив град в Европа. Финансиране на този сериозен проект може да стане по програма „Транспорт“ на ЕС. Голяма част от парите са безвъзмездни, само за електротранспорт.

Изграждането на S-bahn има и друго предимство, защото освен като бърз градски трамвай, железният път може свързва Пловдив с икономическите зони Тракия, Куклен, Раковски. Работещите в предприятията там няма да влизат в града, ще си оставят автомобилите в буферни паркинги и ще се качват на метрото към работните си места. Абсолютно е възможно този проект да бъде реализиран. Разговарял съм с представители на бизнеса, които горещо подкрепят изграждането на градска железница.

Тъй като в момента се изготвя нов Общ устройствен план на града, именно сега е моментът в него да се заложи S-bahn железопътна линия. Ще се използва съществуващата инфраструктура на БДЖ и оттам нататък ще се работи за реализирането. За това е необходим много голям капацитет както от инженери, така и от хора, които могат да защитят този проект пред европейските институции. Аз се ангажирам лично, ще съдействам за възможността френски инженери да помагат за реализирането на този проект в град Пловдив.

Казахте: „буферни паркинги, оставят си хората автомобилите там, качват се на метрото и отиват до центъра“. Къде в Пловдив виждате метро?

Метро в Пловдив няма как да бъде изградено, защото мащабът на града е много малък, а освен това е пълен с археология и това няма как да се случи. Подземен железопътен транспорт в Пловдив е почти неосъществимо проект. Иначе за вътрешноградския трамвай ще се използва съществуващата железопътна инфраструктура.

На вас харесва ли Ви обществения транспорт в Пловдив? Какво мислите за реализацията на т.нар. Транспортен проект в града?

Транспортът е ужасен. Самият начин на организиране, конкурсът на транспортните линии в Пловдив, критерият, по който е зададен, е грешен. Купуват се нискокачествени евтини автобуси, които не са за масов превоз на хора. Голяма грешка е на сегашната администрация, че не направи общинска фирма „Градски транспорт“, защото, ако имаше такава, тя можеше да кандидатства за финансиране по европейски програми и да имаме нови, чисти и модерни автобуси, както е в Стара Загора и Бургас.

Вие какво бихте направили?

В моята програма е заложено да се възстанови общинската фирма „Градски транспорт“ и да се започне нейното развитие. Този нов транспорт ще се финансира с европейски средства. Модерните превозни средства ще дадат много по-голяма мобилност на хората. Затова в моята програма е предвидено пътуването на пенсионери и ученици в общинската фирма „Градски транспорт“ да бъде напълно безплатно.

Тъй като говорим за общински фирми и за социалната страна на въпроса, да ви питам какво предвиждате във вашата програма в сектор здравеопазване?

Общинските болници в град Пловдив са в критично състояние, с огромни дългове, с раздута администрация. Според мен общинските болници трябва да се обединят в една голяма, която да може да работи по-ефективно, да кандидатстват по различни програми и самите граждани да бъдат по-доволни. В противен случай трябва да минаваме към закриване на болници, което не е по-добрия вариант.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина