Промените в Изборния кодекс влизат на първо четене в НС

Избори 2021 Новини
избори НС

Промените предвиждат във всички избирателни секции да се гласува и с хартиени бюлетини, освен с машини

 

Законопроектът за промени на изборните правила на БСП е внесен в проектопрограмата и от левицата, и от ГЕРБ. С тях всеки избирател ще има право да избира как да упражни правото си на глас – с машина или с хартиена бюлетина. Левицата мотивира предложенията със спада на избирателната активност, който отдават на въведения преди година изцяло машинен вот в секциите с над 300 избиратели.

В седмичната програма са включени още проектът за приемане на процедурни правила за избор на председател на антикорупционната комисия и проект за избор на нов председател на 47-ото Народно събрание.

Ще се раглеждат още и промените в закона за личната помощ, внесени от „Има такъв народ“.

Те предвиждат възстановяване на механизма, който гарантира подкрепа за хората с увреждания въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите им, ползването на асистентска услуга според нуждите на хората с увреждания и заплащане на труда на личните асистенти с коефициент 1,4 спрямо минималната работна заплата.

От „Демократична България“ предлагат създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение цената на суровия петрол, закупуван от „Лукойл Нефтохим“-Бургас и действията, предприети от държавата. В програмата са още обсъждането на докладите на националния омбудсман за 2020-та и 2021-ва година.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.