Бориславова: Работата върви. Не вярвам това да е единствената среща

Избори 2021 Новини
Народно събрание

Досегашните партньори, така и канидадатът за премиер Асен Василев не търсят „иницидентна“ подкрепа в зала, а ще искат предварителни гаранции

 

Днес потенциалните коалиционни партньори от ПП, БСП, ДБ и независимите депутати, които напуснаха ИТН, се събраха на работна среща за изготвянето на управленска програма. Предвижда се тя да бъде готова до края на утрешния ден, за да може да продължи търсенето на подкрепа за правителството.

В работната група влизат по трима представители на всяка парламентарна група като целта е да се проведат по експертни разговори, пише dnevnik.bg.

От „Демократична България“ това са двамата министри в оставка – Надежда Йорданова и Божидар Божанов, както и депутатът Зорница Стратиева, която е представител на „Зелено движение“ в 47-я парламент.

Независимите депутати ще бъдат представлявани от напусналия „Има такъв народ“ министър на спорта в оставка Радостин Василевот, от Светлин Стоянов, Николай Радулов и Иво Атанасов.

В работната група БСП се представлява от председателя на парламентарната група Георги Свиленски, социалния министър в оставка Георги Гьоков и депутата Явор Божанков.

„Събираме приоритети от депутати по различни сектори и политики. Работата върви. Не вярвам това да е единствената среща“, каза пред „Нова телевизия“ говорителят на правителството Лена Бориславова на влизане в Народното събрание преди началото на разговорите.

„Целта на събирането е да подготвим ясна законодателна програма с конкретни приоритети и срокове. Ще работим активно. Ние сме готови с ясни мерки и срокове за тяхното постигане. Ако положим всички усилия, ще имаме един добър кабинет“, каза и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

След срещата Даниел Лорер добави, че ще се работи до „късните часове“ на нощта, за да бъде изготвена управленската програма с времева рамка от 6 до 9 месеца. Министърът на иновациите и растежа в оставка заяви, че „Продължаваме промяната“ държи да получи подкрепа за програмата си от повече от 121 депутати. Така би имало „стабилна институционална среда“ и добави, че търсенето на съмишленици продължава на индивидуален приницип.

„Днес това, което обсъдихме, е да имамем много ясно разписани закони по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната рефорома, особено в посока антикорупция. Очакваме с нетърпение да започне и обществнето обсъждане по новия законопроект за изменение на закона за съдебната власт, койото касае механизма за разследване на главния прокурор“, добави след срещата и Лена Бориславова. По думите ѝ в момента се върви „много по-решително“ към конкретна законодателна програма, а имената на министрите, които да оглавят освободените от „Има такъв народ“ ведомства все още не са обсъждани.

Георги Свиленски заяви, че както досегашните партньори, така и канидадатът за премиер Асен Василев не търсят „иницидентна“ подкрепа в зала, а ще искат предварителни гаранции. „Ако няма такива гаранции, конституцията ясно казва, че се връща мандата, отива се на третия мандат, който със сигурност ще доведе до избори“, добави Свиленски. Според него съставянето на кабинет с третия мандат не би било реалистично, защото „разделителните линии между формациите са ясно поставени и няма как да се формира ново мнозинство“.

Председателят на парламентарната група на БСП заяви, че коалиционните партньори ще разчитат най-много на подкрепа от депутатите от „Има такъв народ“.

В неделя Свиленски изрази очакване структурата на правителството и имената на министрите да бъдат обявени евентуално най-късно в сряда. Днес обаче стана ясно, че ако не се събере нужната гарантирана подкрепа за бъдещия кабинет, може и да не се стигне до обсъждане на имена и представяне на кабинет.

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев трябва да представи състава и структурата на правителството в петък (08.07) или да върне мандата неизпълнен.

Източник: dnevnik.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.