Видеопослание #ПромянатаВъзможна обединява гражданите за по-чиста и красива градска среда

Градът Живот Зелен град Новини

Сдружение БГ Бъди активен кани пловдивчани да станат част от видео “Многото лица на промяната”

На 31-ви октомври през целия ден, всеки желаещ  гражданин ще може да стане част от видео послание на пловдивчани и да изрази своето мнение по въпроси като:  “Какво трябва да направим, за да бъде Пловдив по-красив, по-зелен и по-чист град? От кого зависи промяната? Кой носи отговорност за нея? И как да направим така, че утре всички да се събудим в един град, създаден ЗА хората.” Видеото ще обедини активисти за създаването на по-    чист и подреден град и това да се случва с участието на всички.  Посланието ще бъде заснето в Световния ден на градовете и е част от дейностите на БГ Бъди активен и проект Партньорство за красива и чиста България и дългосрочната програма _Място България. С този ден от сдружението ще сложат край на Urban October, месеца на урбанизираните територии и тяхното по-добро бъдеще, към който БГ Бъди активен присъедини с цел да фокусира вниманието на обществото върху градските въпроси.

“Всеки желаещ може да заповяда на площада пред Пощата където ще бъде разположена инсталацията Градска всекидневна. Решението за подобряване на средата ни е в познаването на собствените ни права и ангажименти като граждани, бизнеси или администрация, които не просто да познаваме, но и да изпълняваме активно, за да станем работещото звено от системата и така да я задвижим към подобрение. Всеки един от нас трябва да има мнение и да го изразява, но разбира се и да участва и да бъде част от решението”  , казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. Активистите от сдружението ще посрещнат и ще включат всички, които имат какво съдържателно да споделят по темите с поддържането на градската среда чиста и #безотпадъци, проблемите пред които се изправят и решенията, които намират. Специална покана е отправена към пловдивската администрация, граждански организации и изявени личности, за да покаже инициативност и да сподели това, което на свой ред правят за да мотивират гражданите към лична отговорност и всеобщи усилия за подобряване на градската среда.

На локацията, през целия ден ОИЦ Пловдив ще информира всички заинтересовани граждани по предстоящи програми на Европейския съюз. Екипът на центъра е предвидил и забавна викторина с награди за най-любопитните.

Инсталацията Градска всекидневна бе поставена пред Пощата през февруари с цел да обърне внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда, с цел промяна на нагласите и навиците към замърсяването в града и природата. В рамките на експеримента пространството бе изкуствено замърсено с отпадъци – такива, каквито хората постоянно оставят в природата и общите градски площи: опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други.

Aкцията е част от дейностите на проект Партньорство за красива и чиста България от дългосрочната програма _Място България

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.