Пловдив уби богинята си

Гласове

Иво Дернев

Нещо наистина се скъса. Пловдив вече е различно място, по-кухо, с изпразнено съдържание. Бъдещата културна столица на Европа вече няма една от малкото си съхранени културни емблеми и може би повече няма да види една от най-красивите си рожби- Деметра. Бъдещата културна столица уби своята богиня. Ако прокуратурата би турнала обвинение на това деяние, щеше за сложи отпред „дълго продължавано престъпление”. То обаче е по-особено. Тъй като е не срещу личност, здравето и живота му, не срещу собствеността му, не срещу система или институция, не срещу националната или пък общинската сигурност ако щете, а срещу духа. Е,  по-тежка цивилизационна злина от тая няма. Продължавано престъпление, довело до смъртта на естетиката, на красотата. Като извършителите са си свършили работата по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Направиха го безшумно, за да устроят шумно погребение днес.  Разчленен, положен в гротескен саркофаг от гнили греди и ръждясала каросерия, трупът бе отнесен за аутопсия в Съдебна медицина. Резултатите от действията на патоанатомите е ясен предварително- насилствен край, причинен от множество травми по тялото. Специалистите ще отбележат в експертизите си фрактури на всички кости, кръвонасядания по всеки инч от торса, крайниците, главата. Ще впишат професионално и може би студено- тялото е открито в мумифицирано състояние. После досъдебното производство ще бистри мотивите за „продължаваното престъпление”. И те са ясни- откровена простота, безхаберие, непукизъм, вандализъм и всичко останало с –изъм отзад. Обвинението ще посочи преките извършители- всички местни власти в последните 30 години, кича, чалгата и халтурата. А Темида ще хлопне с чукчето, за да обяви: Подсъдимите са невинни, няма преки доказателства! Малцина обикновени хора с все още бистри погледи ще скочат и ще поискат граждански дела, но съдът ще бъде категоричен: „Нямат правно основание”.  

Всъщност, присъдата е за всички нас. Защото красотата се мумифицира пред очите ни. Не я откриваме, не я виждаме, не я браним. Избираме грозното, защото е по-лесно.  Шедьовърът на италианския скулптор Арнолдо Дзюки ще бъде заменен от фалшификат. Ще последва примера на много подобни емблеми. По вече утвърден принцип от всички властимащи, от всички институции- унищожаваш оригинала и го заменяш с ментето, пък може и да го преправиш за разкош по свой вкус, а и средства за това да привлечеш. Така молът замени Марково тепе. Така тапетите превзеха стенописите в старите ни храмове. Така Небет тепе ще бъде смачкано с бутафорни крепости и зъбери.  Така паркът на Люсиен Шевалас се превърна в градината на арх. Прокопиев, ОП "Паркове и градини" и ОП „Регионално развитие”. Така обаче духът отиде в гробището.

Лично моето предложение е Деметра да бъде върната в състоянието, в което е, на мястото, на което трябва да е- Цар-Симеоновата градина. Скулптурата и целият фонтан да бъдат оградени от предпазни ленти, на които да пише „Естетическа полиция”. Да бъдат побити табели за няколкостотин хиляди евро по грант от някоя оперативна програма, на които да пише: „Тук живя и тук умря изваяната преди 122 години Деметра. Тук простотията надделя над разума. Тук пошлостта уби изискаността. Тук кича прегази естетиката. Тук чалгата заглуши Вивалди. Тук е царството на безхаберието и посредствеността. Ако търсите смисъл… ще го намерите другаде. Благодарим ви!”.

А най- отдолу на знака да се мъдри: „P.S. Плувки за водната атракция в парка можете да намерите в автентичния Виенски павилион под палмите по-надолу. А 3D  очила за Небет тепе се предлагат на промоция в Централна поща, под рухналата мозайка на Георги Божилов- Слона. Търсете Ланселот на касата

 

Споделете ни във:

22 thoughts on “Пловдив уби богинята си

  1. Градината загуби своята уникалност. Стана както много други градинки със еднакви детски площадки и нищо което да привлече вниманието, да се почувства човек сам със себе си…
    Надявам се поне тоалетната в началото на градината, до библиотека Иван Вазов, да бъде премахната…

  2. Малко много тъпа статия! Въпросната статуя е умряла май много преди раждането на автора на статията. Проблема е че някой ще прибере 45000 лв за 3 месеца за да каже че нищо няма да стане от реставрация ,дайте още 100000 лв за да я дублираме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.