Пловдив уби богинята си

Гласове

Иво Дернев

Нещо наистина се скъса. Пловдив вече е различно място, по-кухо, с изпразнено съдържание. Бъдещата културна столица на Европа вече няма една от малкото си съхранени културни емблеми и може би повече няма да види една от най-красивите си рожби- Деметра. Бъдещата културна столица уби своята богиня. Ако прокуратурата би турнала обвинение на това деяние, щеше за сложи отпред „дълго продължавано престъпление”. То обаче е по-особено. Тъй като е не срещу личност, здравето и живота му, не срещу собствеността му, не срещу система или институция, не срещу националната или пък общинската сигурност ако щете, а срещу духа. Е,  по-тежка цивилизационна злина от тая няма. Продължавано престъпление, довело до смъртта на естетиката, на красотата. Като извършителите са си свършили работата по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Направиха го безшумно, за да устроят шумно погребение днес.  Разчленен, положен в гротескен саркофаг от гнили греди и ръждясала каросерия, трупът бе отнесен за аутопсия в Съдебна медицина. Резултатите от действията на патоанатомите е ясен предварително- насилствен край, причинен от множество травми по тялото. Специалистите ще отбележат в експертизите си фрактури на всички кости, кръвонасядания по всеки инч от торса, крайниците, главата. Ще впишат професионално и може би студено- тялото е открито в мумифицирано състояние. После досъдебното производство ще бистри мотивите за „продължаваното престъпление”. И те са ясни- откровена простота, безхаберие, непукизъм, вандализъм и всичко останало с –изъм отзад. Обвинението ще посочи преките извършители- всички местни власти в последните 30 години, кича, чалгата и халтурата. А Темида ще хлопне с чукчето, за да обяви: Подсъдимите са невинни, няма преки доказателства! Малцина обикновени хора с все още бистри погледи ще скочат и ще поискат граждански дела, но съдът ще бъде категоричен: „Нямат правно основание”.  

Всъщност, присъдата е за всички нас. Защото красотата се мумифицира пред очите ни. Не я откриваме, не я виждаме, не я браним. Избираме грозното, защото е по-лесно.  Шедьовърът на италианския скулптор Арнолдо Дзюки ще бъде заменен от фалшификат. Ще последва примера на много подобни емблеми. По вече утвърден принцип от всички властимащи, от всички институции- унищожаваш оригинала и го заменяш с ментето, пък може и да го преправиш за разкош по свой вкус, а и средства за това да привлечеш. Така молът замени Марково тепе. Така тапетите превзеха стенописите в старите ни храмове. Така Небет тепе ще бъде смачкано с бутафорни крепости и зъбери.  Така паркът на Люсиен Шевалас се превърна в градината на арх. Прокопиев, ОП "Паркове и градини" и ОП „Регионално развитие”. Така обаче духът отиде в гробището.

Лично моето предложение е Деметра да бъде върната в състоянието, в което е, на мястото, на което трябва да е- Цар-Симеоновата градина. Скулптурата и целият фонтан да бъдат оградени от предпазни ленти, на които да пише „Естетическа полиция”. Да бъдат побити табели за няколкостотин хиляди евро по грант от някоя оперативна програма, на които да пише: „Тук живя и тук умря изваяната преди 122 години Деметра. Тук простотията надделя над разума. Тук пошлостта уби изискаността. Тук кича прегази естетиката. Тук чалгата заглуши Вивалди. Тук е царството на безхаберието и посредствеността. Ако търсите смисъл… ще го намерите другаде. Благодарим ви!”.

А най- отдолу на знака да се мъдри: „P.S. Плувки за водната атракция в парка можете да намерите в автентичния Виенски павилион под палмите по-надолу. А 3D  очила за Небет тепе се предлагат на промоция в Централна поща, под рухналата мозайка на Георги Божилов- Слона. Търсете Ланселот на касата

 

Споделете ни във:

22 thoughts on “Пловдив уби богинята си

  1. Цялата градска градина я изчоплиха и осакатиха! А кога някой ще се сети да коментира за Мечката в градината, на която се качват главно малки деца, а около нея има опасни и остри камъни, на които буквално може да се спъне и да убие дете – по грозен и аматъорско направен ‘басейн’ не съм виждал. Какво му беше на предишното малко езерце, кому са нужни тези камъни, наредени като селско дворче!

  2. С кое бе, Кате? Че ти е прочел присъдата ли! Излез от чалгата и се огледай, има и деуга реалност, сива реалност, но не 50 нюанса сиво.

  3. Малко са медиите, които казват нещата право, за разлика от купениte „политико-медии“, като тотев24. Пловдив си заслужава тази халтура, защото хората му нехаят и не ги интересува за Деметра, за градината, за културата, за изнасяните информации. Естествено, че Стоянов и кликата му ще си правят, каквото си искат и ще се подиграват с историята, ще си назначават техни хора на каквито искат постове, ще крадат и после ще ни се подиграват в очите.

  4. Деметра може и да се върне на мястото си, но гръцките тапети в св. Марина, върховното постижение – “ грижа “ на дядо ви Николай за църквата, унищожиха безвъзвратно оригиналните стинописи. И какво от това. Властниците са винаги победители, а тях никой не ги съди.

  5. Как обичате да драматезирате вместо да ги похвалите, че ще ги почистят и ще го върнат вие веднага драми

  6. Хаха, айде сега- как изглежда авторът! Представям си съчинителят на последния пост, който очевидно не владее кирилицата, как изглежда- нещо средно между съсел и макак! Тъпанар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.