ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

Актуално Гласове Новини Под лупа

Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“

„Трябва да има реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост,“ пишат в открито писмо от НПО-то

Няма да има парад, подкрепете ни. Това е обобщеното звучене на отворено писмо, което разпространи до медиите Симеон Василев – председател на фондация „Глас-България“. Поводът е скандалът, който гръмна, подпален от конкретни политически партии и последвалата вандалска атака срещу сградата на ОФ „Пловдив 2019“.

В писмото фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на ЕСК. Декларацията е адресирана конкретно до: кмета Иван Тотев,  Общински съвет и фондация „Плодив 2019“.

Симеон Василев определя случилото се В последните дни като: „организирано  разпространение на неверни твърдения относно проекта на фондация GLAS Балканска гордост # Balkan Pride“, „лъжи“, „охулването“, които са добили „ истерични размери и заплашват доброто име на града, нормалното провеждане на инициативата ЕСК и въпросният проект.“

От НПО-то изразяват категоричното си несъгласие със ситуацията и призовават за институционална реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост, на което вече станахме свидетели.

Председателят Василев дава подробности за проекта: „Балканска гордост # Balkan Pride беше одобрен за финансиране по конкурса „Малки проекти: събития и общностно участие”, насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Проектът е на стойност 11 000 лв, от които 4000 са собствено финансиране, а 7000 финансиране от ОФ „Пловдив 2019”. Той не включва организиране на Прайд шествие в Пловдив, а представяне чрез фотографии на историята на шествията на Балканите под формата на изложба, която е планирана за осъществяване на закрито през месец юли в града. В проекта влизат още музикално събитие на група барабанисти от Солун и публична дискусия по темата за приемането, ценностите, какво ни сближава.

Проектът за първи път поставя въпроса за съжителството на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието. Очакваме той да започне диалог по темата за преплитането на националната култура и традиции и сексуалната ориентация и полова идентичност и да направи крачка напред към разбиването на стереотипите, свързани с ЛГБТИ хората в контекста на балканските традиции. С включването му в програмата на Европейска столица на културата, Пловдив 2019 демонстрира отвореност към всички теми и затвърждава мотото на цялата инициатива, а именно #ЗАЕДНО.“

Накрая писмото завършва с констатацията , че Пловдив и неговите жители винаги и с право са се гордеели със своя дух на приемане и мирно съжителство между различни етноси и малцинства.

И следния апел: „Затова Ви призоваваме да осъдите политизирането на инициативата Европейска столица на културата и опитите за партиен диктат върху програмата на Пловдив 2019, както и да вземете мерки за опазването на обществения ред и общинска собственост с цел  нормалното провеждане на различните прояви от културния календар на града.“

Споделете ни във:

17 коментара за “ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

 1. Когато българите ги дискриминират в чужбина, и всички сте на оръжие . Когато циганите дискриминират българи, всички излизате по улиците. Когато българи дискриминират българи, стоите и гледате сеир.

 2. Хомосексуализма е лечим и е доказано още през 18 век от водещи психиатри в Англия. Постигнати са забележителни резултати. Под влиянието на силен стрес, електро-стимулация в определени точки на мозъка, силни психотропни лекарства, хормонална терапия, след 1 до 2 години терапия болните се излекуват. Ако не се постигнат задоволителни резултати се пристъпва към лоботомия, което окончателно решава проблема. Смятам, че е редно отново да се пусне в действие подобна програма.

 3. маркс е казал че децата трябва да превъзпитат родителите си. рано или късно ще ви превъзпитаме 😉

 4. Ако синът/дъщеря ви се окаже гей, ще му кажете ли “Подобни прояви нямат място в Пловдив и България”, “Тези изверги нямат място в Пловдив” и “Изроди , да не сте посмяди да идвате с противните си паради”? Не, нали?
  Някои биха казали “няма да имам против, стига да не го парадира”. Сигурно и турците това са казвали за българското самосъзнание през 14ти-19ти век – нямам против да са българи, стига да не го парадират, да не настояват да са равни, да не знаем за езика им и да не изразяват за какви се възприемат без страх.
  СРАМ!
  Левски е искал свята и чиста република, където всички граждани са равни. Ако той беше жив, щеше да се бори срещу вас и да организира комитети срещу вас!

  1. Педал гнусен,никой не ти иска мнението бе!!!Урод болен,ходи се лекувай!Вие сте болни!Нещастник извратен!!!
   Ходи си проповядвай аналноподатливото слово някъде другаде,дейба и мършата надупена минетчийска!
   НЯМАТЕ МЯСТО В ПЛОВДИВ И В БЪЛГАРИЯ!ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ,ГНУСНИ ПЕДАЛИ!!!

 5. Подобни прояви нямат място в Пловдив и България. Това е болна анти-българска проява и криминалната общинска власт я подкрепя!

 6. Изроди , да не сте посмяди да идвате с противните си паради и фотоизложби в Пловдив!!!
  Стойте си в тинята, утайки!

 7. Не знам какво общо има столицата на културата и секса. Тия ЛГБТИ всичко на секс го избиват. Да си перчат задниците където си искат, но не и пред очите на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.