БългарияГероите на деня

Теменужка Петкова: Не се плашете от либерализацията на енергийния пазар

Министърът хвали EVN при проверка в дружеството

Да не се плашим от либерализацията на енергийния пазар, препоръча министър Теменужка Петкова при посещение в Пловдив днес. Представителят на правителството беше на проверка в централата на EVN, където подчерта, че либерализацията няма да навреди на интересите на никого. Това означава конкуренция. Когато пазарът работи добре, резултатът е по-добър. Конкуренцията на пазара ражда по – добри условия за потребителите и това е нашата цел, заяви Петкова.

Ръководството на EVN, в лицето на председателя на Управителния съвет Роберт Дик, отчете пред енергийния министър добра организация на работа на аварийните екипи и бърза реакция за възстановяване на захранването по време на лошите метеорологични условия в периода 17-19 януари 2016 г. Министър Петкова, заедно със заместник-министър Николай Николов, се запозна с действията на аварийните екипи на дружеството по време на авариите. Робърт Дик отчете доброто сътрудничество на Кризисния щаб на EVN България и местни и централни власти при координация на възстановителните дейности. Посочена беше добрата превенция и подготовка на дружеството, наличието на достатъчен експертен, материален и технически ресурс за справяне с последствията от силния снеговалеж, както и безопасността на работа.

Важен извод от авариите е, че полагането на проводниците под земята на уязвими участъци от въздушни електропроводи е силна гаранция за избягване на аварии, причинени от лоши атмосферни условия, заявиха от дружеството и приеха похвалите на министъра. Като пример беше отчетено, че в следствие на положените под земята 30 км електропроводи през лятото на 2015 г. в Родопите, аварийността на 17 януари 2016 г. в този район беше минимална. Инвестираните от EVN България средства в кабелиране на електропроводи и други технически дейности през лятото на 2015 г. възлизат на 5 млн. лв. В това се включва подмяна на стълбове, 100% физически инспекции на електропроводи и съоръжения. От 2005 г. кабелирането е основна част в концепцията на EVN България за развитие на мрежата при изграждането на нови електропроводи.

В рамките на посещението бяха дискутирани и резултатите от съвместна проверка на Министерството и КЕВР за работа с клиенти по време на коледните и новогодишни празници. Анализът показва, че EVN България се е придържала към Правилата за измерване на КЕВР за отчитане на електромерите в нормативно определения срок. Като част от посещението, министър Петкова проследи процедурата за отчитане на електромер на битов клиент в жилищна сграда в центъра на Пловдив. Демонстрирано беше свалянето на показанията за потреблението чрез мобилен оптичен терминал, който елиминира възможността за човешка грешка при сваляне на данните.     

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина