Изпод тепетоМнения

Пускат ли Богдана с куче водач в рейса?

Победителката от “България търси талант” – студентка в АМТИИ, но гледа към чужбина. Никой не я кани за концерти и участия

Един ноемврийски ден на незрящия мега талант, рунтавата Жизел и Под тепето
Боги подготвя Жизел за разходка
Боги подготвя Жизел за разходка
Победителката в „България търси талант” Богдана Петрова, кучето й водач Жизел и Под тепето излязоха на разходка тип социален експеримент днес. Искахме да видим как незрящият мега талант се справя с четириногата си любимка в една изключително сложна, несоциална, на моменти груба и брутална среда. Знаехме, че в отделни мигове ще се усмихнем, ще се намръщим в други, ще изпаднем в ярост от трети. Боги е едва вторият човек в Пловдив, който ползва „услугите” на куче водач. На места ги приемат с любов, на други ги смятат за натрапници, а на трети…
В двора на Музикалната акдемия цари оживление, което не е нещо необичайно за вуз по изкуствата, но този път център на вниманието е Жизел. Красавицата от порода “голдън ретривър”  чува команда “свободно” от стопанката си и хуква да се закача със студентите. “Тя е любовта на Академията”, казва собственичката Богдана Петрова, мега талантът, който разплака България с октавата си. Победителката от музикалното риалити “България търси талант” е първокурсничка по поп и джаз пеене, а Жизел е нейното кучето-водач, което всеки момент също ще пропее, защото не е пропуснало нито един урок по хармония или солфеж. Ходи даже на лекциите по история на изкуството, но, за жалост, не може да подсказва.15.35ч., в двора на АМТИИ, след занятия
15.35ч., в двора на АМТИИ, след занятия
Боги и Жизел в компанията на колеги на Гласът на България
Боги и Жизел в компанията на колеги на Гласът на България
Проф. Атанас Славчев се радва на голдън ретривъра
Проф. Атанас Славчев се радва на голдън ретривъра
Бившият ректор е лобирал за приемането на Жизел в академията
Бившият ректор е лобирал за приемането на Жизел в академията
Задължителните 10 минути игра в двора на АМТИИ преди началото на разходката
Задължителните 10 минути игра в двора на АМТИИ преди началото на разходката
Жизел е любимката на академията
Жизел е любимката на академията
Image title
Началото на обичайния маршрут- на излизане от АМТИИ
Началото на обичайния маршрут- на излизане от АМТИИ
По калдъръма в Стария град
По калдъръма в Стария град
Пред едно от най-големите препядствия- стълбите край 'Св. Богородица'
Пред едно от най-големите препядствия- стълбите край ‘Св. Богородица’
Боги слиза сигурно по стръмните стъпала- Жизел е перфектна
Боги слиза сигурно по стръмните стъпала- Жизел е перфектна
И напред към следващото препядствие
И напред към следващото препядствие
'Благородни' шофьори са 'улеснили' максимално преминаването на хора и кучета по тротоара на 'Отец Паисий'- и зрящ минувач би се видял в чудо
‘Благородни’ шофьори са ‘улеснили’ максимално преминаването на хора и кучета по тротоара на ‘Отец Паисий’- и зрящ минувач би се видял в чудо
Пресичането често е изключително опасно и изнервящо за Боги и Жизел- разни гадове редовно им бибкат да се движат по-бързо. Представяте ли си!
Пресичането често е изключително опасно и изнервящо за Боги и Жизел- разни гадове редовно им бибкат да се движат по-бързо. Представяте ли си!
На излизане от магазин, в който приеха и изпратиха Боги и Жизел добре
На излизане от магазин, в който приеха и изпратиха Боги и Жизел добре
Край такситата, които най-често отказват да качат Гласът на България и кучето водач
Край такситата, които най-често отказват да качат Гласът на България и кучето водач
Чудо- пускат Богдана и ретривъра в градския транспорт...
Чудо- пускат Богдана и ретривъра в градския транспорт…
... и не ги гонят от рейса, както бе до скоро
… и не ги гонят от рейса, както бе до скоро
В часовете по фолклор се изправя на задни лапи, готова да затанцува. Никой от ръководството на висшето училище не възразява срещу това кучето да придружава Боги. След като станало ясно, че е приета бившият ректор проф. Анастас Славчев лобирал да няма проблеми интелигентното хайванче да влиза в сградата, за да е очите на стопанката си. Жизел явно е доста търпелива, защото колкото и пъти да репетира някоя музикална фраза стопанката й, тя изобщо не реагира.
“В началото имаше проблем, защото нейният инструктор й шепнеше и тя не беше свикнала със силен шум, но сега вече нито силната музика, нито крясъците я впечатляват. От половин година сме заедно, но вече не мога без нея. Отвикнах да ходя с придружител”, признава Боги. Първо й било доста трудно да се довери на Жизел, която била обучена като куче водач от фондация “4 лапи”, откъдето Богдана я взела. Трябвало да мине през интервю, след това й направили психо профил и едва след като установили коя е най-подходящата порода за нея, й дали голдън ретривъра. Жизел безпогрешно води стопанката си от вкъщи до академията по един и същи маршрут, който вече е запомнила. Когато стигнат стълби, тя спира, за да може Боги да се ориентира. На пешеходна пътека забързва. Знае пътя до магазините, в които певицата пазарува. На улица „Отец Паисий“ винаги слаломира между паркираните на тротоара автомобили. Това се случва всеки ден, защото все някой наглец е гарирал возилото си в пешеходната зона, за да спести един лев.
Наш екип тръгна по обичайния маршрут на Боги и Жизел, за да следи реакцията на хората, за да посочи с пръст тези, които не я пускат в кафенетата и магазините си, за да изкрещи, ако я изхвърлят от автобуса или книжарницата. Повечето минувачи посрещат четириногата водачка и стопанката й с нескрити топли чувства. Заговарят и Боги, и Жизел, правят път. Пред репортера ни дори един мъж на средна възраст нахока възрастна жена, която само дето не се блъсна в Гласът на България. За наше щастие, приеха я във всички магазини, в които Боги влезе с кучето. Някои продавачки се държаха дръпнато, но отстъпваха. Може и респектирани от фотокамерата ни. Боги се оплаква, че все още й правят проблеми в ресторанти и магазини за хранителни стоки, макар че по закон тя има право да влиза с кучето си водач навсякъде, без операционни и химически лаборатории, както и в кухните на заведенията. В една пицария й вдигнали такъв скандал, но добре че била с колегите си, които веднага се намесили да я защитят.
Големият пробив обаче е в друго- Боги и Жизел вече пътуват с градския транспорт.
След като изпълнителката на химна на Пловдив постави въпрос пред общинските съветници, че не пускат кучето-водач в автобуса, вече има издадена Наредба и Богдана няма никакъв проблем в рейса. Тя най-често ползва 9, 4 и 99, където шофьорите и кондукторите добре я познават. В маршрутка обаче не се получава. Таксиджиите също отказват да я качат с кучето, когато вечер се наложи да се прибере по-късно. През деня Боги различава силуети, но вечер нищо не вижда и е опасно да се придвижва.
Жизел е кротка, лакома и голяма поспалана,  както я описва стопанката й, но може да запомня нов маршрут от раз и на следващия път безпогрешно да я заведе на уреченото място, въпреки че за това са нужни поне два-три опита. Обича да е навън, а щом й махнат твърдия повод, знае, че е свободна и хуква да тича.
На въпрос как се отразява славата върху кариерата й, гласовитата пловдивчанка отговаря, че никой не я кани нито на промоции, нито на концерти. Ангажиментите на “Вирджиния рекърдс” се изчерпвали до два сингъла. Единият вече излезе на музикалния пазар, а другият – догодина. “Не мога да кажа, че някой от колегите ми завижда, защото виждат, че щом аз не мога да успея след този пиар и успех в риалити формат, какво остава за тях. Затова гледам към чужбина. Вероятно ще завърша първо бакалавърската си степен и тогава, но може и по-рано да реша. Не ми се ще да остана тук и да гладувам”, споделя огорчението си 19-годишната певица. Категорична е, че никой не й пише оценките по милост и наравно с другите заляга над уроците по теоретичните дисциплини. Заедно с три свои колежки са формирали квартет и стягат концерт за 1 декември.
Изводите от социалния ни експеримент: Пловдив е опасно място дори за зрящи хора( вижте спрелите коли по тротоарите на улица „Отец Паисий“). Но се намират хора, които проявяват солидарност, топлина и дори се усмихват. Е, оптимисти сме, че тези хора ще стават все повече.
Жизел, какво ново научи днес...
Жизел, какво ново научи днес…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина