БългарияИзбори

Съветът на ЕС гласува за Шенген 

Гласуването на Съвета на ЕС, което ще определи дали България, Румъния и Хърватска ще станат част от Шенген е насрочено за днес в Брюксел. Според дневния ред на заседанието нашето и на Румъния присъединяване ще бъде разгледано като първа точка. Като втора ще бъде гласувана кандидатурата на Хърватия.

До момента от предварително заявените позиции се очаква Нидерландия и Австрия да се противопоставят на нашето присъединяване.

Припомняме, че в петък миналата седмица стана ясно, след заседание на правителството на Нидерландия, че страната ще каже „да“ на Холандия и Румъния, а България ще получи отрицателен вот. По-късно премиерът Марк Рюте заяви, че не казва „не, а „все още не“.

От своя страна австрийският канцлер Карл Нехамер също заяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген. Той се аргументира с това, че двете страни се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си.

От страна на България днес на форума в Брюксел ще присъства вътрешният министър Иван Демерджиев.

Вчера вечерта австрийският канцлер Немахер още веднъж потвърди позицията на Австрия. Манфред Вебер препоръча решението да бъде взето през есента на следващата година и отново застъпи позицията си против налагане на вето, съобщава БНР.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина