АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

„ Живеем в град, който е Итака. Град за завръщане” (ГАЛЕРИЯ)

Церемонията по връчването на „Награда Пловдив” се състоя за първи път на Римския стадион

Мисля, че е важно тази вечер да си спомним за Пенка Калинкова, призова авторът на Под тепето Теодор Караколев, отличен в категорията „Журналистика”

„ Както знаете живеем в свят, в който посоките за пътуване стават все повече, за сметка на това Итаките стават все по-малко. Ние имаме изумителния шанс да живеем в град, който е Итака- град за завръщане”, каза носителят на награда „Пловдив” за художествена литература и хуманитаристика Александър Секулов, след като прие отличието за пиесата „Одисей” тази вечер. Награждаването на писателя и драматург даде старт на церемонията по връчването на най-високите градски отличия в областта на културата, която тази вечер за първи път се състоя в Римския стадион. Събитието бе наблюдавано на живо от десетки граждани и гости на Пловдив от двата екрана на открито по Главната, както и от зрителите на БНТ 2. Водещи на събитието бяха Златка Далчева и Владислав Севов , а домакин бяха артистите от ансамбъл „Тракия”.

„ Повярвайте ми, няма по-голяма радост на сърцето, ако разбереш, че си направил нещо за града, който освен, че те е родил, те е и отгледал. За мен и моите колеги от Драматичен театър- Пловдив създаването на този спектакъл беше един огромен дълг към паметта на града, към неговия дух, към неговата чест и към неговата гордост”, каза още Александър Секулов.

Награда „Пловдив” за художествен превод задочно получи Манол Пейков, който в момента е в чужбина.

В категорията „Журналистика в сферата на културата” награден бе нашият автор Теодор Караколев. Той бе отличен за множество публикации на тема архитектура, градска среда и опазване на недвижимото културно-историческо наследство.

„Журналистите имат една по-странна роля в културния живот на града и аз имам късмета заедно с колегите си в Под тепето да съм в една такава среда, в която има време, не се гони да си най-бързия, да си на първо място с дадена новина, защото това не води до качествена журналистика. И се надявам все повече хора, читатели, да разбират това. И съм много благодарен на екипа и на късмета да съм на това място, че имам време да работя върху по-задълбочени материали, за да се получават качествени неща”, каза Теодор Караколев. И призова публиката да почете един човек, дал много на града и запазването на паметта му.

„Смятам, че е редно тази година да кажа за едно друго мое вдъхновение, с което за съжаление се сбогувахме- Пенка Калинкова, която остави много материали и няколко книги за историята на Пловдив. Мисля, че е важно да си спомним за нея”, каза на финал Теодор Караколев.

Наградата за „Архитектура и естетизация на градската среда” спечели колективът, работил по проекта за галерия „Капана” –  арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов. Последният прие приза и се обърна към кмета Здравко Димитров, който бе сред публиката, за да го прикани да отдели малка сума от бюджета на града за довършване фасадата на изложбеното пространство. Той припомни, че от година и половина стърчат железа на Главната улица и призова градоначалника да довърши това, което неговият предшественик започна. На финала на церемонията Здравко Димитров покани арх. Костадинов още утре в кабинета му, за да бъде свършена работата.

„ Щастлив съм, че съм роден в този град. Че извървях творческия си път в този град. Че този град ми даде всичко, което може да получи един човек, който работи в сферата на изкуството. Но тази награда не е само моя, а на цялата Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев””, каза победителят в раздела „Музика” проф. Милчо Василев.

Разбира се, в категорията „Театър” призът заслужи екипът на Драмата за изключителното постижение „Одисей”. „Вече съм сигурен, че този наш спектакъл нямаше да се получи, ако нямахме големия късмет да живеем и работим в този прекрасен град. Той ни зареди с хилядолетната си история, енергията, която разбива всички клишета”, каза директорът на театъра Кръстю Кръстев. Той излезе на сцената с режисьора Диана Добрева и Константин Еленков, изиграл Одисей в едноименния спектакъл. „ Признателна съм на Пловдив и театъра, че станаха втори мой дом. И за това, че всяко завръщане в този град и в този театър за мен е празник и носи надежда за предстоящо чудо”, каза режисьорът Диана Добрева.

„Изключителна привилегия е човек да живее и работи в Пловдив. А тази награда е едно много високо стъпало, но и огромно задължение”, каза призьорът в категория „Изобразително изкуство” Ангел  Герджиков.

Соня Станкова прие наградата си за „Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство” за проекта „Лицата на Пловдив“. „ Когато живееш във време, в което всичко стана фотография, аз заложих на нещо, което е много лесно. Когато живееш в град, в който има много личности, заложих на лицата на Пловдив. И спечелих, благодарение на вас”, каза фотографът.

Най- бурно тази вечер публиката аплодира историческата мисия на доц. Елена Кантарева и екипът реставратори, които получиха награда „Пловдив” в раздел „Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта“ за работата по мозайките на Епископската базилика.  Тя представи хората от екипа си, като уточни, че през петте години на реставрационни дейности той е варирал според естеството на работата. С доц. Кантарева на сцената излязоха Елена Дечева, Стефка Попова, Димитър Станчев, Дечко Дечев, Стоян Учкунов и Станислав Станев.

„ Благодаря на Община Пловдив и на Фондация „Америка за България”, които направиха възможен този проект. Това се случва един път в живота. Благодаря и на стотиците доброволци, които се включиха в помощ на нашата дейност”, каза доц. Кантарева.

Наградата за „Произведение на изкуството предназначено за деца“ прие новият директор на Държавен куклен театър – Пловдив Петър Влайков, за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“. „Тази награда доказва, че Пловдив държи на своите творци”, каза Влайков.

Художникът Петко Танчев и диригентът Диан Чобанов приеха приза в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за гала откриване на фестивала Опера Оупън 2019. Двамата обещаха още много изненади от Държавна опера- Пловдив. „Предстоят ни все по-интересни и мащабни възможности за изява”, анонсира Петко Танчев.

„ Когато дойдох в Пловдив ми казаха, че в този град много добре посрещат, но когато изпращат дюдюкат. Аз явно наистина много съм му дал. Пловдив винаги ще бъде една Итака за мен при всяко пътуване”, каза Виктор Бойчев, който прие наградата за цялостен принос, връчена му от кмета Здравко Димитров.

Церемонията приключи с обща снимка на призьорите и анонса от страна на зам.-кмета по културата, че този формат на събитието може да се развива и връчването на Награда „Пловдив” да се случва на открито и в бъдеще.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Като гледаме многобройната тълпа на снимка №1 и направим сметка, че ВСЯКА ГОДИНА требе да се отливат елегантните ненагледни бронзови БУЦИ мислиме си, че скоро и в МИЧКЮР ша имаме ЛауреЯти.
    Лауреятки.
    ОсобенНо ако въведат и още няколко „жанра“.
    Ландшафтни АРХИереи? АРХИмандрити? АРХИвисти?
    (ГОРСКИ).

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина