АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураНовиниТуризъм

Запознайте се с Фили- новият талисман на Пловдив

Пловдив има нов талисман. Казва се Фили. И ще живее само онлайн, в новото мобилно приложение за градски културни приключения Art&Fact. Анимираният куест бе представен днес на журналисти от създателя му Мартин Матев и зам.-кмета по култура Пламен Панов, който е възложител на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от Норвежката програма.

Героят Фили, с тяло от многовековни сиенитни камъни от тепетата, ще бъде градският гид на всеки пловдивчанин и гост на града, който си свали приложението и се регистрира в него. Идеята на „АртиФакт Пловдив“ е да популяризира обектите на пловдивските културни институти и музеи, а концепцията е да го прави не по традиционния туристически начин, а игрово. Ползвателят на услугата става търсач на скъпоценности в общо 12 съкровищници под тепетата- градските галерии и музеите. Като всяка игра „АртиФакт Пловдив“ има задачи, срокове за изпълнение и награди.

„Този инструмент е куист, интерактивна игра, в която вашият водач е талисманът в приложението Фили. Играчът никога не играе сам, Фили винаги е с него. Всичко е озвучено и не се налага четене, въпреки че има и такава опция, разбира се. Езикът в него е фентъзи. А всяка локация-съкровищница е едно малко приключение с много тайни и загадки“, обясни създателят на играта Мартин Матев.

Във всяка от 12-те възможни спирки на картата, до които Фили ви води чрез Гугъл мап, има различни задачи. В галериите например трябва да бъдат открити 12 конкретни картини, които да се сканират на телефона и да оживеят на екрана ви в добавена реалност, докато Фили разказва историята на даденото платно. За да се счита едно ниво за минато, или една съкровищница за претърсена, е нужно да бъдат събрани и 12-те скрити предмета в нея. Едно от платната винаги е пъзел, а на финала преди края на нивото имате игра с въпроси. В музеите, експонатите заживяват триизмерно, а пъзелът също е в три измерения.

Срокът за „превъртане на играта“, който обещава голямата награда в куеста, е три дни. Има и по-дълъг срок от два месеца, който гарантира от по-малките награди. Какви са те, все още не е решено.

Приложението в момента е завършено на български език, като скоро ще бъде активна и двуезичната му версия с английски. Ще е активно след броени дни.

Общата стойност на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ в което участват 7 културни институции е 800 хиляди лева, като разработеното приложение е само едно от перата в него.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина