АктуалноЗабравеният градЗелен градНовиниОбщина ПловдивПод лупаРазследване

В Пловдив няма нито едно вековно дърво – ВИДЕО

Във втория по големина град на България няма нито едно вековно дърво. Това показва справка в официалните регистри. Информацията потвърди пред медията ни ландшафтен архитект Станимир Шаламанов във видеопдкаста ни „В Капана“ на Под тепето“. Направи го пред дърво на близо 5 века, от вида „Бяла черница“, което е свидетел на изграждането на първия обществен парк след Освобождението у нас.

Запазват вековните дървета в Дондуковата градина – ВИДЕО

Липсата на регистрация води след себе си и липсата на необходимите грижи и защита.

„Ако ние не ги обгрижваме правилно нещата се влошават в аритметична прогресия през годините“, коментира арх. Шаламанов.
Освен посочената черница в Дондуковата градина се намира и вековен чинар. Заради първото дърво е предвидена специална конструкция по проекта на оградата, само и само, то да бъде спасено, а заради вековния чинар е промена траекторията на централната алея. И пак да повторим – в Пловдив няма регистрирано нито едно вековно дърво! И никой не знае колко са те всъщност.

Кой е отговорен за това?

По закон задължение на кмета на всяка една община е да подаде заявление за регистрацията на вековните дървета в съответната Регионална инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. В РИОСВ – Пловдив няма такива заявления. Няма не само през последния мандат, а и през последните три десетилетия демократично управление на града.

Този факт отговаря на въпроса за пряката вина, но косвената се носи и от всеки един пловдивчанин със зелено мислене заради липсата на натиск и контрол в тази насока. Иначе бърз поглед в медийните анали навява на мисълта, че активистите – еколози в Пловдив скачат едва ли не срещу всяко отрязано дърво в ситуацията „след дъжд качулка“.

Според ландшафтните архитекти този въпрос отдавна е можело да бъде решен със създаването на специално звено за Зелената система на града.

Къде са останалите живи вековни дървета в града?

Освен Дондуковата градина, паметници на парковото изкуство са и озеленяванията с чинарите по бул. „Руски“ и огромна част от тези на емблематичната улица „Иван Вазов“, напомни ландшафтният архитект.

Черницата от Етнографския музей в битка за най-старо дърво

На въпрос на репортера ни „можем ли да се надяваме поне двете вековни дървета в Градинката до Енергото да бъдат регистрирани“, районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов отговори, че  няма такива правомощия, но разчита и е убеден, че от Община Пловдив ще направят всичко необходимо.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина