МненияПод ножа

Величко Яков атакува отхвърлянето на проекта му за тютюневия склад на „Иван Вазов” в административния съд

Бизнесменът моли министъра на културата да преразгледа постановения отказ за съгласуване на техническия инвестиционен проект

Имаме дълбоки съмнения, че някой преднамерено се опитва да пречи на нашата инвестиция, пише на премиера собственикът на месокомбинат „Житница”

Бизнесменът Величко Яков атакува отказа за съгласуване на техническия му инвестиционен проект за тютюневия склад на улиците „Иван Вазов” и „Авксентий Велешки” (бившата администрация на БТ) в съда. За казуса с намеренията на собственика на месокомбинат „Житница” да превърне знаковата сграда, част от Тютюневия град, в съвременен търговско-развлекателен център с офис и жилищни площи, ви информираме в последните две седмици. В крайна сметка от Министерството на културата казаха „Не” на инвестиционните намерения на Яков, като съгласуваха  виза за ремонт и реконструкция, но не и техническия проект. Горещата тема има ново развитие от последните часове. Яков първо входира жалба срещу отрицателното становище на зам.-министъра на културата Амелия Гешева в Административен съд- София, след което излезе с ново отворено писмо до премиера Бойко Борисов. А междувременно се обърна официално към министъра на културата Боил Банов с молба да преразгледа постановения отказ за съгласуване на техническия инвестиционен проект и с мотив, че така ще бъдат спестени допълнителни разходи на данъкоплатците при евентуални съдебни дела срещу МК.

„Становището на г-жа Амелия Гешева не се е съобразило със становището на експертния съвет на НИНКН от 19.06.2017, в което категорично се предлага на Министъра на културата да съгласува виза и технически инвестиционен проект. Не искаме да влизаме в разсъждения относно интересите, движещите сили и мотивите за спиране на този важен за града инвестиционен проект и за това Ви информираме, че решихме да се обърнем към Министъра на културата със специална молба да преразгледа постановения отказ за съгласуване на техническия инвестиционен проект”, пише Величко Яков до премиера Бойко Борисов.

„Имаме дълбоки съмнения, че някой преднамерено се опитва да пречи на нашата инвестиция и няма да се изненадаме, ако бъде променен дори статутът на сградата – в момента тя не е паметник на културата, но няма да се учудим, ако цялато забавяне е с цел превръщането й в такава. Кой има интерес това да стане, може да установите само Вие”, допълва инвеститорът в отвореното си писмо до министър-председателя.

В него той изтъква, че „заедно – инвеститор, Министерство и Община, можем да направим нещо хубаво – да изградим една чудесна сграда, която ще бъде пример за добра инвестиция и добро партньорство. Ние ще се съобразим с всички желания на институциите, но трябва да знаем какво точно да направим и най-важното – искаме да работим и да вървим напред. Искаме да вложим пари и средства, за да реконструираме сградата в духа на епохата, в която тя е изградена. Тютюневият град на Пловдив е емблематично място и не бива да го губим, особено когато Пловдив очаква да стане европейска столица на културата”.

Мотивите за отказ за съгласуване на техническия проект за ремонт и реконструкция са надлежно цитирани в жалбата на Яков до административния съд. В становището на Министерството на културата пише, че „Представения инвестиционен проект предвижда почти цялостно премахване и преизграждане на сградата. Не е спазено изискването на кмета на община Пловдив, записано при одобряването на действащия ПУП от 26.04.2012г., а именно „…запазване на съществуващото застрояване и ново средно и ново подземно застрояване…“. Не е представен проект по част „Конструктивна“. Котата на корниза е по-висока с 37 см. от определената по виза, като над корниза е развита масивна балюстрада.“. Яков смята, че становището на зам.- министър Гешева е необосновано, незаконосъобразно, постановено при  неправилно  приложение на материалния и процесуалния закон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина