АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градМненияНовини

Още места, които помним със старите им имена

Източник: Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: Щиляна Андонова/фондация Отворени изкуства

Преди време екипът на единствения двуезичен дигитален пътеводител под тепетата подготви статия с 5 места, които кореняк пловдивчаните още наричат със старите си имена и по този начин доста често объркват по-младите или преселилите се под тепетата.

Разбира се, след публикуването ѝ към нас буквално заваляха още десетки предложения, които днес ще проверим колко точно от нас си спомнят с какво са свързани и къде точно се намират.

Детмаг Снежанка

Най-обичаният магазин от малчуганите в годините преди Демокрацията бе реконструиран и превърнат в модерна галерия през 2019-а година. По-възрастните пловдивчани с копнеж разказват за вълшебствата, които са се криели между етажите му. Детски дрешки и обувки, лъскави и нови играчки и истинска магия за ненаситните очички. И така си го и помнят, и упътват…

Спирка Байкал

Една от централните спирки под тепетата, която се намира точно срещу Ректората на Пловдивския университет. Така си е обозначена и в маршрутната карта на градския транспорт, но не всички я знаят по този начин като наименование. Малко по-надолу от нея в посока Сточна гара се намира и бюро за издаване на карти.

Кино Балкан

Едно от класическите места за среща в града под тепетата . Култовата точка е кръстовище от много места – може да идвате от подлеза на Понеделник пазара, от Гроздовия пазар и, разбира се, отвсякъде по Главната. В годините след това бе известно и като Бингото, а в момента там се помещава казино и за съжаление, с годините, все повече изгубва значението си на локация за срещи в Пловдив, изместена от някои по-модерни места.

Камела

Пренасяме се за малко в Кючук Париж, където Камела дълго време бе един от най-известните кафе-клубове в квартала и съответно ориентир за жителите и гостите му. Сега на негово място има кооперация, а отдолу също се помещава кафене, чието име Cameo напомня за славното минало.                                                                                                                                     

Халите в Кючук Париж

Архивите разказват, че сградата е открита през 1952 г. и макар, че от доста години в нея се помещават офиси, все още си се ориентираме с Халите, когато искаме да обясним за някоя локация в района.

Евмолпия

Дълги години това е бил най-популярният търговски център под тепетата, но впоследствие променя своите функции и днес е тотално преустроен. Архитект е Мария Сапунджиева, автор на редица други интересни сгради, както и цели урбанистични планове, като например на ЖР “Тракия”.

Самият търговски комплекс всъщност е приютявал няколко по-големи и множество по-малки магазини. Двата големи били магазин “Образцов дом” и магазин “Направи си сам”, а вътре имало разположен и РУМ – в който са се намирали и множество по-малки магазини за дрехи, обувки, текстил и др. В сградата е имало и заведения – кафе-ресторант, летен бар бюфет и др. След промените в годините след 10 ноември 1989 година, постепенно през 90-те помещенията променят функциите си.

Днес вече там има луксозен бутиков хотел и ресторант.

Гроздовия пазар

Днес това е името на квартал в район Централен на град Пловдив, но в миналото на това място е имало стар турски чифлик и пазар, откъдето произхожда наименованието. По време на социализма площадът носи името „Вела Благоева“. В местното съзнание мястото обаче винаги  си остава „Гроздовия“. А грозде там са продавали, когато бул. „Руски“ е бил околовръстно шосе на Пловдив. 

Днешният площад носи името 22 септември.

Руската книжарница

По-възрастните пловдивчани могат да разкажат, че на нейно място дълги години се е намирала най-голямата бозаджийница под тепетата – Бяла стана, а впоследствие – книжарница за чуждестранна литература.

Сега най-често местните я наричаме „Руската книжарница“. По това време всички изучавали руски език още от прогимназията, а по спомени там можело да се намерят хиляди заглавия. Книгите били достъпни и в най-различни жанрове, като редом до писанията за социализма се криели и безспорни ценни издания.

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

4 коментари

  1. В Руската книжарница се намираха свободно книги, които в Русия в книжарниците им изобщо ги нямаше. Вместо това събраните съчинения на Ленин. Които пък никой не купуваше, също като у нас.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина