Неустоимите пловдивски пирожки – любими на няколко поколения

Актуално Вкусът на града Градът Живот Новини
Веселина Михайловска
Latest posts by Веселина Михайловска (see all)
Макар и да не са в крак с последните тенденции за здравословно хранене и да спадат към тестените и набедени за вредни храни, те са нещо, което трябва да опитате поне веднъж в живота си
Източник: Lost in Plovdiv

Както писахме и в статията си, посветена на закуските в Града под тепетата, не пропускайте да се подсладите с пухкавите пловдивски пирожки, особено ако сте в района на Централни Хали. Те се приготвят и предлагат на място вече няколко десетилетия и са пълни с вкусен мармалад, който буквално се топи в устата.

Макар и да не са в крак с последните тенденции за здравословно хранене и да спадат към тестените и набедени за вредни храни, пирожките са нещо, което трябва да опитате поне веднъж в живота си. Всичките им фенове с ръка на сърцето твърдят, че вкусът им не се е променил с времето и още с първата хапка ще се пренесете в детските си години.

Смята се, че рецептата на пърженото изкушение е заета от славянската кухня, където се предлагат с най-различни пълнежи: месо, зеленчуци, твърдо сварени яйца, картофи, зеле и дори плодове. В много случаи те се продават навън като фаст фууд, но и не е тайна, че всяко семейство в Русия, Украйна или Беларус си има собствена предпочитана рецепта. При тях пирожките присъстват на всяка празнична трапеза – на сватба, Нова година, рожден ден и т.н. Рецептите на баба („бабушка“) са търговска тайна и са част от паметта на руския живот.  Предлагат се и във всякакви ресторанти – от най-изискани до по-обикновени.

Целия тест четете в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.