АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовини

Кандидатът за ректор на УХТ акад. Атанас Павлов: Дошло е времето да завършим прехода в образованието

„ Дошло е времето да завършим прехода в образованието и да стъпим на чисто академични основи в следващото си развитие. Това не е свързано с игнориране на колеги, а е свързано с обединение”. Това заяви в студиото на „В Капана” на Под тепето кандидатът за ректор на Университета по хранителни технологии акад. проф. дтн Атанас Павлов. Най-младият академик на БАН гостува във видеоподкаста, за да разкрие детайли от мандатната си програма, но и да говори за пропуснатите възможности в УХТ.

„ Виждам неща, които могат да се подобрят. Определено има неизползвани възможности”, смята кандидатът за ръководител на университета, в който тази година се отбелязват 70-годишнина от създаването му.

Ако бъде посочен за следващия ректор от колегите си на изборите само след седмица акад. проф. Павлов предвижда да отдели цял екип, който да се занимава с проектна дейност, тъй като именно там са големите възможности за външно финансиране и развитие на ВУЗ-а.

„ Трябва да направим бранда УХТ разпознаваем не само в България, а и в чужбина. Интернационализацията на образованието е задължителна. Не бива да сме затворени, трябва да сме видими за света”, категоричен е кандидатът за ректор на УХТ акад. Проф. Атанас Павлов.

Изтъкнатият учен е избран за академик през 2021 г., когато е 54-годишен, в отделение „Аграрни и лесовъдни науки“. Основните му научни приноси са свързани с биологично активни вещества от растителни инвитро системи, които намират приложение в хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната промишленост, както и с клетъчната агрономия. В мотивите за избора му Събранието на академиците на БАН подчертава, че неговите разработки решават обществено значими проблеми, свързани със Зелената сделка и климатичните промени в световен мащаб.

Като преподавател в УХТ той създава нови за университета и за страната учебни програми, патентова поредица от технологии за производство на активни козметични ингредиенти, които очертават новата за родната индустрия област на биотехнологичната козметика. В момента неговите и на екипа му разработки се реализират на четири континента.

След като формира научна група, която работи в областта на растителните биотехнологии в Техническия университет в Дрезден, акад. Павлов получава признание от немската академична общност, която го приема в редиците на Саксонската академия на науките. През годините в нея са членували 13 нобелови лауреати.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. учтиво би било към назе простосмъртните като се каже че ЧЛЕН-кореспондетката е …“академиг“ да се уточни дали в БАН или в частните Агитки?

    Не бе, не че нешо, ама ВСЕ ПО-ХАБИЛИТИРАНИ стана’аме, а пък огледай се – – – будните млади де ги? Терминал ДВЕ… само едни мутанти остана’а с ония татковите дебели ЖИПКИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина