АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Как Етнографският музей тръгна към бъдещето?

Как разказващият миналото Етнографски музей в Пловдив върви към бъдещето? На този въпрос отговор дава във видеоподкаста „В Капана“ на Под тепето уредникът на културния институт Гроздалина Георгиева. Самопоканихме се в бъдещия Музей на ютията, който ще изненада приятно всички пловдивчани и гости на града съвсем скоро.

Експозицията ще отвори врати в осигурената от общината за нуждите на Етнографския музей великолепна сецесионова къща на ул. „Съборна“ в Стария град. Сградата не просто ще оживее като изложбена площ за стотици ютии от всички периоди, но и ще впечатлява със съвременен подход към музейната дейност- с изключителна визия, дизайн и разбира се, нови технологии.

„Нашата роля е да поддържаме не просто паметта, а чувството за естетика. Да показваме на хората, че във всяко детайлче може да се намери душица и красота. И човек да се огради от красота. Всеки, който живее в среда, той неизменно има друго мислене. По този начин малко по малко се случват добри неща. Неслучайно за бъдещия музей на ютията работим с творческия екип на студио „Пункт“. Мислим в една посока с тях“, каза Гроздалина Георгиева пред камерата на оператора Божидар Дойчев.

За естетиката в ютиите от миналото. За естетиката на миналото. И за липсата на естетика в настоящето. За възстановката на модно ателие в бъдещия музей на ютията. И за всички модерни стъпки, които прави Етнографския музей, за да е възможно най-съвременен. За причудливата юрта, част от стартиращата след броени часове Седмица на традиционните занаяти. И за много други неща- вижте и чуйте видеото с Гроздалина Георгиева:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина