Изключиха Камарата на строителите от обществения съвет за контрол върху разходването на парите от заема

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

В него засега влизат двама журналисти, представители на КАБ, САБ и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

Общественият съвет за контрол върху разходване на средствата от гласувания дългосрочен 40-милионен заем ще бъде сформиран от местния парламент на сесията утре. Предложението за това е внесено в извънреден порядък, а съветниците ще трябва да изберат имената на хората, които ще участват в този орган и които следва да съблюдават как се харчат парите от кредита, както и да бъдат критични при нужда.

Идеята за сформиране на такъв съвет дойде от групата на БСП на миналото заседание на ОбС и бе приета на микрофон от кмета Здравко Димитров, след което социалистите подкрепиха предложението за дългосрочен общински дълг за реализиране на пробива под Водната палата, завършването на връзката „Модър-Царевец” с цялата прилежаща инфраструктура, както и за модернизиране на двете големи общински предприятия- „Чистота” и „Градини и паркове”.

В съвета ще влязат представители на всяка една от групите в местния парламент, както и независимите общински съветници. Посочени са и неполитическите лица в него, като не е ясно на какъв точно принцип за избрани организациите и техните представители. Представител на Съюза на архитектите ще е арх. Илко Николов, а на Камарата на архитектите- арх. Чавдар Тенев. Инж. Радостина Богданова ще е представителят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Включени са и двама журналисти- Спас Кузов, главен редактор на ПловдивПрес и Руси Чернев, главен редактор на Марица.

Ще има и 15-ти член на съвета, но кой ще е той предстои да разберем утре. Изненадващото при подбора на имената и организациите е, че в съвета не е предвидено да има представител на Камарата на строителите, която често се изказва критично към решенията на местната власт.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.