Има ли двоен аршин: ОП „Жилфонд” ремонтира само за новодомци от фонд „Ведомствен“ и „Резервен”

Актуално Власт Градът Новини Разследване

Наемателите от фонд „Отдаване под наем” приемат жилищата във вида, в който е направен огледът им

В жилища от фонд „Ведомствен“ се настаняват служители от администрацията на община Пловдив или звената на бюджетна издръжка

За да няма двоен аршин, не е ли целесъобразно и справедливо и ведомствените наематели “да приемат жилищата във вида, в който е направен огледа”?

Община Пловдив отрича да има двоен аршин при ремонтите на жилищата за настаняване, които стопанисва. Според официалните отговори, които екипът на Под тепето търси, във връзка с поредицата журналистически разследвания по темата.

Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства

Пореден случай на ремонт и обзавеждане на общинско жилище за „отбран човек“ с публични средства

Двойният аршин се оказа заложен в Наредбата за настаняване и Правилника за работа на ОП „Жилфонд“, това става ясно от отговорите на директора на общинското предприятие в дистанционно интервю по темета, което проведохме по електронната поща, заради отказ за среща.

Ето въпросите, които изпратихме предварително до Пресцентъра на Община Пловдив:

„Уважаеми колеги,

Във връзка със заявеното ни желание за интервю с г-н Минко Кафтански – директор на ОП „Жилфонд“ на живо, изпращаме въпросите, които бихме искали да коментира.

Въпроси към инж. Кафтански  за интервюто:

 1. За колко жилища (апартаменти и къщи) отговаря „Жилфонд“ ?
 2. Колко са празните апартаменти и съответно къщи във фонда на ОП-то?
 3. В кои райони на града се намират свободните?
 4. Колко са необитаемите/ негодни къщи ?
 5. Колко са къщите паметници на културата, за които трябва да се грижите ?
 6. Какъв ресурс е отделен през изминалата година за ремонт на къщи паметници на културата ?
 7. А за времето, през което вие управлявате дружеството ?
 8. Влиза ли в задълженията на ОП „Жилфонд“ да ремонтира жилищата на наемателите?
 9. Колко апартамента и колко къщи са ремонтирани през изтеклата година?
 10. Има ли двоен стандарт за това ?
 11. Разбрахме, че пишете нова стратегия за развитие на дружеството, моля да дадете подробности по темата.
 12. Какво конкретно предвиждате за къщите паметници на културата?

Очакваме да определите удобен за двете страни ден и час за интервюто.

Поздрави от екипа на Под тепето! “

В отговор на въпрос 6: Влиза ли в задълженията на ОП „Жилфонд“ да ремонтира жилищата на наемателите?, четем следното:

ОП „Жилфонд” извършва ремонт на общински жилища за привеждането им във вид, годен за настаняване само при новонастанени наематели от фонд „Резервен”, които са със срок за настаняване от 6 месеца до 2 години и фонд „Ведомствен”, които са със срок за настаняване: временно, докато работят в съответната институция /за служители на бюджетна издръжка без право на закупуване/.

Наемателите от фонд „Отдаване под наем” /на основание въведена инструкция от 2017 г./ приемат жилищата във вида, в който е направен огледът  им. До това решение се стигна след направен анализ /при съвместна среща на служители на предприятието, районна и общинска администрация/ на дългогодишната практика на общинското предприятие, при който се установява, че голяма част от общинските наематели не полагат грижата на добър стопанин, по ползване на предоставените им жилища. Отчетено е като нецелесъобразно и също несправедливо спрямо всички граждани на гр. Пловдив, да се влагат общински средства за ремонт на жилища, ползвани от недобросъвестни наематели.“

Припомняме, че според общинската наредба за настаняване в жилища от фонд „Ведомствен“ се настаняват служители от администрацията на община Пловдив или звената на бюджетна издръжка. Те обаче също трябва да отговарят на определени условия, които не са толкова ограничаващи, като на кандидатстващите, наречени „нуждаещи се“ за общинско жилище под наем.

Община Пловдив: Шефът на ДАИ не получава жилището като социално слаб, а като правоимащ държавен служител

Ето защо управляващите трябва да преразгледат отново този въпрос, четейки своя отговор, по-горе, като обърнат внимание на думите „нецелесъобразно“ и „несправедливо“.

Итук логично идва въпросът: За да няма двоен аршин, не е ли целесъобразно и справедливо и наемателите от фонд “Ведомствен” да приемат жилищата във вида, в който е направен огледа?

В резервни жилищата се настаняват временно (срок не по-дълъг от две години) лица, на които домовете са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване, когато същите се намират на територията на община Пловдив; в семействата на които са налице остри социални и здравословни проблеми и младежи в неравностойно положение. Тоест тук става дума за извънредни ситуации, които е поднесъл живота.

Очаквайте цялото интервю с директора на ОП “Жилфонд“.

Още по темата: Бивш директор на летище Пловдив е назначен на ръководна длъжност в Жилфонд

Споделете ни във:

2 коментара за “Има ли двоен аршин: ОП „Жилфонд” ремонтира само за новодомци от фонд „Ведомствен“ и „Резервен”

 1. МилионерЦи, милионерКи и техните милионерчета “…трябва да отговарят на определени условия, които не са толкова ограничаващи, като на кандидатстващите, наречени „нуждаещи се“…” === КАПИШ?
  А също и някои …милиционерЦи.
  (Но не и БЕЗПАРТИЙНИ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.