Хроники на малката нужда в Пловдив

Актуално Власт Гласове Изпод тепето Новини

Община отново пуска градските тоалетни – една „екстра“, която незнайно защо пандемията ни отне

Обаче общата бройка не излиза ?! 

Като един от малкото репортери във втория по големина град в България с ресор „клозети“, бих искала да изразя възхищението и благодарността си към настоящата управа на града под тепетата – от свое име и от името на десетки развълнувани читатели, които писаха и коментираха новината – по повод отварянето на три градски тоалетни в Пловдив отново. Евала!

Е, има известна горчивина от факта, че не е по-тържествено, защото въпреки анонсиращото прессъобщение, ми се щеше да е малко по-забележително, та да се знае действително кога администрацията прави нещо за здравето на хората.

На всеки един – независимо дали е редови гражданин или управленец – в даден момент му се е налагало да отлага ходенето по нужда, игнорирайки позива. В повечето случаи става дума за ситуации, когато е невъзможно да откриете тоалетна, а на най-дългата главна в Европа няма нито една обществена тоалетна.

Историята

Официалното ограничаване облекчаването на пловдивчани и гостите на града е тенденционна политика, която управниците под тепетата започнаха в предишния мандат.

Чистота иска да се отърве от клозетния бизнес

Най-пресният спомен е от преди една година, когато през юли 2019-а, с писмо на директора на „Чистота“ Иван Стоянов от (бел.авт.:забележете датата) 6 март 2018-а година, се предлага 22 броя градски тоалетни, включени в баланса на дружеството, да бъдат извадени от активите му.

Датата трябваше да забележите, защото на 27 март с.г. Об С реши, че Обществените тоалетни в Пловдив стават безплатни. Въпросното предложение е било готово и внесено за обсъждане по същото време, когато шефът на комуналката е поискал да освободят ОП-то от това задължение.

Мотивът на директора на Чистота – общинската фирма, в чийто предмет на дейност влиза обслужването на обществените нужници – беше, че те „са неработещи повече от една година. Предприятието не може да извършва разходи по ремонтни дейности за подобряване състоянието на тези сгради.“

Изключителната обосновка завършваше с предложение въпросните кенефи да бъдат заприходени на районните кметства. Така градските старейшини тропосаха на райкметовете задължението да се грижат за градските нужници – 22 броя по документи.

Естествено по онова време всички те бяха стъпили с единия крак в предизборната кампания и на никой не му беше до стопанисване на „районните нужници“.

Своеобразно възраждане на „бизнеса“ с градските тоалетни стана по времето на кмета  Славчо Атанасов. В неговия мандат младия шеф на ОП „Чистота“

Радослав Кошишки реновира близо десетина обществени тоалетни, включително и такива, които бяха изоставени през годините.

Шок и ужас-откриха кенеф без кмета

На 25 февруари 2019-а кметът Иван Тотев нареди да съборят тоалетната в Цар-Симеоновата градина, без мажоретки. Така WC-то, превърнало се в символ на управлението на Славчо Атанасов, покрай политическите полемики, лакърдии и коментари през годините, отиде в историята завинаги.

То беше сринато с мотива, че липсва в плановете на градината и обещанието някога да бъде заменено от свръхтехнологично. Още го чакаме…

Преди две години Писоарите в Капана се превърнаха в история . На тяхно място дойде „бъдещето“, което пловдивчани до днес наричат „златните кенефи“ – Сложиха Hi-tech WC-та в Капана, всяко от които е на цената на голям апаратамент.

С три десетилетия закъснение Пловдив има първите компютризирани тоалетни

Е, поне с навлизането на новите технологии, успяхме да изпреварим софиянци, които преди няколко дни се дивяха от цените на подобни съоръжения. И като стана дума за цени, сега е моментът да напомним, че в Hi-tech WC-тата няма социални функции – без значение майки с деца, пенсионери и инвалиди – плащат!

Поводът

Но стига съм ви разказвала спомени, да се върнем на новината от деня, а именно, че три безплатни обществени тоалетни отварят днес. В прессъобщението на общината се отбелязва, че Пловдив е сред българските градове с най-много безплатни обществени тоалетни. И още: „Всичките 9 на брой са реновирани през последните 12 години от ОП „Чистота“.

Въпросите

Е колко пък много да са три?

Ако всичките са 9, то как ОП-то прехвърли лани 22 на райкметовете?

Къде изчезнаха другите 13?

И последни въпроси от читатели:

Как така до 15 ч. ще работят?

След 15 ч. забранено ли е да имате зор?

Препоръка

  Господа управляващи, общински съветници,

Преразгледайте моля, популисткото решение за безплатни градски тоалетни.

По-добре е да са платени, чисти и работещи.

П.П. А, и да не забравите да заприходите онази в парка зад хотел Санкт Петербург.

Споделете ни във:

2 коментара за “Хроники на малката нужда в Пловдив

  1. Обществените тоалетни са жизнена необходимост в едно хигиенично общество.Трябва да има и служители които да почистват нон стоп- постоянно.Стига да давате примери какво е в други държави,а БРАВО НА ОБЩИНАТА,ПОХВАЛНО,ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ

  2. В моето детство имаше /2Две/,обществени тоалетни в Цар Симеоновата ГРАДИНА,Едната беше до големите люлки, а другата до пощата, в началото на градината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.