Дебат за бъдещето на емблематичната улица „Иван Вазов“ в Пловдив

Актуално Градът Забравеният град Новини

Управата на града кани пловдивчани, които се вълнуват от съдбата на бившата улица Станционна, да се включат в общественото обсъждане. Тя може да стане пешеходна

Обществено обсъждане за развитието на емблематичната пловдивска улица “Иван Вазов” организира Община Пловдив. Дебатът с публична дискусия по концепция и идеи, представени от главния архитект Димитър Ахрянов е насрочен за четвъртък- 06.08. в 20:00 часа на южните стълби на Народна библиотека “Иван Вазов”.

По информация на Под тепето администрацията иска да обживи пешеходно знаковата улица, известна в миналото като Станционна. Това може да стане по няколко начина.

Единият е затваряне на улицата за автомобили от Главната до Библиотеката. Друга опция, която е по-малко вероятна, е да се забрани достъпът на МПС-та  до Колелото на бул.“Руски“.

Втори възможен вариант е режим на споделено преминаване на автомобили и пешеходци , но с повдигане на паважната настилка по примера на квартал Капана и голямо разширение на тротоарите.

Има идея още за промяна на градските елементи, като осветителни тела, колчета, пейки и т.н., те могат да се вържат визуално с времето на ул.“Станционна“. Под тепето разбра още, че Общината е издирила архивни снимки от онова време, на които се виждат исторически елементи от градската среда.

Още по темата:

Има вариант ул. “Иван Вазов” да остане затворена

Отварят за автомобили ул. „Иван Вазов”

Паваж от край до край, две платна за коли и пешеходна зона на ул.“Иван Вазов“

Пловдив отбеляза 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов

Споделете ни във:

10 коментара за “Дебат за бъдещето на емблематичната улица „Иван Вазов“ в Пловдив

 1. А защо трябваше да става търговска ул. Ив. Вазов ? Излушиха се всички мазета на старите къщи , за да продамат обувки в тях и къщите започнаха да подават . Не можеше ли да си остане в стария вид , който говори за историята на града – ул. Станционна ? Сега се сетиха , отново да тормозят живущите , поне веднаж да я бъха помели и измили както някога.

 2. Не пипайте улицата!!Едва ли ще я направите по удобна за хоро и автомобили.Сега улицата е хубава и удобна за всички.Най голямата глупост ще бъде да премахнете автомобилното движение.Колко са улиците в центъра по които могат да се движат автомобили.А се чудим защо има задръствания.Крайно време е да се направи един истински профисионален комуникационен проект на Пловдив,но да го направят специалисти,комуникатори,толкова ли и трудно???

 3. Оставете улицата на мира. Всичко и е наред- и тротоарите са си достатъчно широки и пътното платно си е широко. Какво налага промяната? Може би неадекватните амбиции и опити на някой да грейне с идея за сметка на живущите в околните улички? Като станат всички задънени, как ще обръщат колите за да излезнат обратно?

 4. Много хубаво.Улицата ще стане ли по- чиста, защото сега ужасно мръсна.Всяка сутрин я метат работещите по магазините продавачи.И ако се правят ремонтни дейности няма ли да бъде затруднена работата на магазините, които никак не са малко.Т.е.чудите се какво да измислите

 5. А защо, просто не оставите улицата на мира, без да я префасонирате по собствения си “вкус” /без бордюри и тротоари/?!

  1. Напълно ПРАВИЛНО: НЯМА НУЖДА ОТ СМАХНАТИ “инициативи” на незаконно назначения без Конкурс главен “архитект” ПОСЛУШНИК от умирающиа ГЕРБ за най-хубавата пловдивска улица.
   Цивилизованите ГРАДСКИ тротоари и паважи няма причини отново да се префасонират от всеки нов КлЕТ.
   В това време навсякъде из територията на селището зеят дупки и ПРОБЛЕМИ.
   (Ахрянов, спри “тенис” ЧИФЛИКА на Джендем Тепе и игрището =”корт”= да го затревиш обратно, че бескетБОЛНИЯТ мозъклия няма да излежава този произвол. Ти ще го излежаваш. Който частник иска да “подобрява” тениса, да си КУПИ парцел в чертите на Града, не в зеленината!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.