АктуалноБългарияНовиниСъд

Съдът в Пловдив: Ески джамия е на държавата

Сградата е архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник на културата с висока културно-историческа стойност от национално значение и реална реституция е невъзможна

Пловдивският апелативен съд потвърди решение на Старозагорския окръжен съд, с което е отказано на Мюсюлманско изповедание – София да му бъде върната собствеността на „Ески джамия“ и терена, върху който тя е построена в Стара Загора.

Припомняме, че днешният Музей на религиите Хамза Бей се намира в съседния областен център. Първичната сграда е изградена през XI-XII век, а в последствия надграждана от различни религиозни общности за храм. Днешната сграда на джамията е издигната през XV век. Заради уникалните стенописи е обявена за културно-художествен паметник. По време на археологически разкопки е направено шокиращо откритие – намерен е скелет на дете, което е било зазидано в стената. В джамията има малък молитвен салон и галерия. 

Апелативните съдии в Пловдив приемат, че не е установено, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала собственик на сградата „Ески джамия“ и дворното място, върху което тя е построена, на посочените от ищеца правни основания, както и че те са й били отнети в периода 09.09.1944 г. – 1989 г., поради което Мюсюлманско изповедание също не може да придобие правото на собственост върху тях по силата на правоприемство.

Съдът намира също, че дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет, тъй като „Ески джамия“ е архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник на културата с висока културно-историческа стойност с национално значение със статут на народна старина още от 1927 г., свързана не само с мюсюлманската религия, но и с християнската, доколкото в основите й са открити части от средновековна християнска църква, и като такава е предназначена да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани и е за общо ползване, което обосновава статута й на публична държавна собственост по силата на закона, а това води до невъзможност за реална реституция на същата.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.                

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

 1. На Света София посегнаха, а ние кротко гледаме и пазим добросъседските отношения. Джумая джамия кога? Крайно време е да се върне на държавата и да се спре тормозът над центъра Пловдив.

   1. Само ИРАНСКИ ислямисти ни липсваха в Града да се дърлят с ИЗРАИЛтяните.

    И то от разбойническата разцветка ШИА – докато тъдявашните джихадисти поне сме СУНИ или СУФИ.

    СУС!

    1. Нещастнико „хуманен“ ако забелезваш / разбираш ясна КИРИЛИЦА статията е за Стара Загора (или И ТЯ Е „НАШИЯТ ГРАД“)

     АЯТОЛАХ ХУМАНЕН = ДЪРВЕН КАМЪК

  1. Значи ние първо не сме я върнали, а второ, Света София е неподходящ пример, за неянямаме нито някакъв принос, нито пък е била някога наша. Тяхна си е, Ататюрк я е превърнал в музей, а ислямистът Ердоган я обърна отново в джамия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина