АктуалноВластГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

„Ако ми е приятел, Зико трябва да отиде и да си депозира оставката“

Цялата местна структура на ГЕРБ прие с аплодисменти поисканите от лидера на партията Бойко Борисов днес оставки на кмета Здравко Димитров и заместника му Пламен Райчев. „Има ли някой, който да е против това решение?, попита бившият премиер актива на партията в хотел „Империал” днес преди обяд. „Чакаме го отдавна”, отговориха му хората залата.

Ръкопляскаха районните кметове, председателят на Общински съвет Александър Държиков, общинските съветници, зам.-кметът Пламен Панов, съветникът от Съюз за Пловдив Евелин Парасков. Събитието днес бе нещо като партиен трибунал за Здравко Димитров. След него обаче Зико даде ясен сигнал чрез прессцентъра на общината, че вероятно няма да удовлетвори искането на Борисов и цялата партия ГЕРБ, тъй като е избран, а не назначен на поста.

Бойко Борисов говори повече от 30 минути по темата.

„ Миналата неделя разговарях за последно с кмета и му казах да отиде и да си оправи бакиите. Той ми каза, че излиза в отпуска, защото трябва да си обърне внимание. Аз брат ми да ми отговори така… нямам брат, сестра ми по-скоро, ще му поискам оставката незабавно. Аз от 20 години не съм си обръщал внимание”, подчерта Борисов, видимо ядосан от случващото се в Пловдив в последните месеци и начина, по който Зико се справя със ситуацията.

„ С парите, които осигурихме, си създаваме ядове заради някакви… И нещо по-лошо- обвиняват партията в корупция. Какво ние имаме общо с това? Затова надявам се да ме подкрепите. Преди месец и половина, когато бях на стадиона на Ботев, казах, че няма да е кмет повече. Защото тогава пък беше по много важна работа в Турция. Месеци болнични, а след това отпуски. Този, който трябва да е всеки ден там. Веднъж се месих за пробива, втори път се месих заради панаира, трети път за стадионите… Аз да не съм ви кмет? Обичам го, уважавам го, но не се справя и ни създава проблеми. Този проблем се надявам с общинските съветници от другите партии още в четвъртък на сесията да се реши. Моля общинските съветници с юристи да намерите начин, ако те не си подадат оставките… защото ако ми бяха министри днес щяха да бъдат уволнени… но могат да искат да останат, могат да искат да се явяват независимо на избори, тяхна работа. Почтеното в случая и откъм ангажиментът към партията би било да си подадат оставката”, подчерта лидерът на ГЕРБ,

Добави, че стадионите не са на ГЕРБ, а на Ботев и Локомотив и че това е била целта на партията. „ Ще ги докараме до края, със или без кмет и заместник кмет”, отбеляза Бойко Борисов.

Добави, че Здравко Димитров буквално е абдикирал от дейността си- или е в болнични, или в отпуска. „Има ли проблем- няма ги”, вдигна рамене Борисов.

После отбеляза друг интересен детайл- приятелят му Здравко Димитров си е платил партийния членски внос до октомври, когато приключва мандата му.

„ Да ви кажа честно, като ми докладваха, защото аз членския внос не го следя, знаете че на кметове, министри, депутати той е 100 лева на месец. Той си е платил до октомври, защото знаел, че вече няма да е кмет и ноември и декември му идва много. Ей така, отмиля ми. До октомври! Извадил съм му бележката за платения членски внос, ако иска да си изтегли, да си ги вземе. Просто да видите начин на мислене”, разказа пред съпартийците си Бойко Борисов. Чуха се гневни коментари по адрес на пестеливостта на Здравко Димитров.  

„ Казвам го с болка, знаете, Зико ми е приятел от толкова години, но начинът, по който ми отговори „Трябва да си обърна внимание”, след като няколко месеца беше в болнични, в момент на криза, когато трябва да е тук и да решава, а не да ми събират двата фенклуба да се карат помежду си… На сесията се надявам да го решите въпроса с финансирането. С парите досега, които осигурихме, вместо да се радват феновете, те протестират. Кой е виновен за това? Кой ако не кметът и зам.-кметът. Ние нямаме инструмент да махнем кмет, освен ако той не го направи като морален акт към партията и към всички вас. Ако не го направи- през общинския съвет направете така, че да се носи отговорност. Няма да се меся повече в избора, защото явно в случая излязох лош кадровик. Затова партията да си изберат кой да управлява Пловдив, при хипотезата, че си подаде оставката. Но зам.-кметът Райчев трябва да си замине незабавно”, каза още Бойко Борисов.

„Здравко Димитров е направил и добри неща в Пловдив. Ние не сме хора, които се делим на добри и лоши. В момента напрежението и недоверието към него е такова, че най-добре е да се дръпне и в оставащата една година да се строи усилено и с доверие. Редно е сега де се оттегли с цялото наше уважение и ви моля това да се демонстрира и показва. Ние нито сме талибани, нито сме болшевики“, обърна се към членовете на ГЕРБ лидерът на партията.

„Ако ми е приятел, Зико трябва да отиде и да си депозира оставката”, заключи бившият премиер.

Спас Гърневски взе думата и припомни, че през 2007г. ГЕРБ избра кмет, не от собствената си партия, след което той е предал тези, които са го избрали. Визираше Славчо Атанасов и сравни ситуацията тогава с тази сега със Здравко Димитров.

„Не знам дали Здравко Димитров знае за моето решение и дали иска да го знае- аз няма да ходя по чужбина да го търся да си кажа решението. Миналата неделя за последно говорих с него по телефона и му казах, че повече това няма да го търпя- да ми пускат снимки с къщи по Коматево, нагоре-надолу…“, заяви още Бойко Борисов, вероятно визирайки разследването на Под тепето за хотела, който строи съпругата на кмета на Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. Задавам си един,, чисто технически въпрос – боднатия брояч, отчитащ време до края на мандата . не трябва ли да се настрои, за отброяване часовете, до оставката…Защото, сигурен съм – оставка ще има!

    1. ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА РАБОТА ПО СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ ПО ЛИПСА НА ПО-ВИШЕСТОЯЩ СЛУЖИТЕЛ НА ЗАПЛАТА ДА ИЗРИТА ЗИКО.

      „ОСТАВКА“ ВЕЧЕ Е НЕДОСТАТЪЧНА И ЗАКЪСНЯЛА.

      СЪДЪТ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ЩЕТИ / ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

  2. Пловдив е на път да си отдъхне от гарбаво- милиционерско- куманистическата власт от последните 12 години плющене,,,види му се краят, даже някои клети гепаци може и да полежат….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина