АктуалноИзбориМненияНовиниПод ножа

Голямата депресия и Тачър влязоха в дебата за бюджетната прогноза на града

Слави Георгиев: Кметът сам си залага дефицит в бюджета, така той казва, че не може да се справи

Илия Кирчев: Не бива да се стряскате от така наречения дефицит, защото това са средства, предвидени за капиталови инвестиции

„ Прозвучахте като реклама за бърз кредит!”. Така независимият общински съветник Слави Георгиев коментира изказването на заместник-кмета по финанси Илия Кирчев, с което той се опита да защити предложената от него бюджетна прогноза за града до 2023г. Точката в дневния ред на местния парламент очаквано предизвика бурни политически дебати, тъй като финансовите разчети на администрацията предвиждат 115 милиона дълг до края на мандата на Здравко Димитров.

„За първи път откакто съм общински съветник се сблъсквам с бюджетна прогноза за Пловдив, която залага на дефицит. Четири месеца след изборите кметът и неговите заместници предлагат решение, с което да се официализира тяхната липса на визия за управление. Заявяват ни, че общината няма да прави нищо, а ще си изтеглят един лесен кредит и ще харчат едни лесни пари. Това е узурпиране на Община Пловдив. Кметът сам си залага дефицит в бюджета, така той казва, че не може да се справи”, каза в началото на дебата независимият Слави Георгиев.

Николай Радев от БСП поиска да чуе мнението на групата на ГЕРБ по повод бюджетната прогноза, тъй като членове на партията в екипа на Здравко Димитров нямало. И също подчерта, че предложението е за проект за бюджет в дефицит. Срещу бюджетната прогноза и намеренията за теглене на голям заем се изказа и групата на ВМРО.

„ Не бива да се стряскате от така наречения дефицит, защото това са средства, предвидени за капиталови инвестиции. Тегленето на кредит няма да доведе до увеличение на местните данъци и такси. Не виждам за какъв дефицит става въпрос. Трябва да се правят инвестиции, а за това са нужни средства. Не виждам нищо притеснително”, отговори зам.-кметът Илия Кърчев. А след това Слави Георгиев вметна, че изказването му е като реклама за бърз кредит. И посъветва бившият банкер да се обърне към резервите в общината  за съответните капиталови инвестиции. По неговите разчети при реформи в общинските предприятия могат да се освободят десет милиона лева.

„Къде е реформата? Приходи в общината чрез взимането на заем? Това е недопустимо!”, заяви Добромира Костова от Демократична България.

В отговор Илия Кирчев даде за пример как в годините на Голямата депресия през 30-те години, Щатите излизат от нея с кредити за инфраструктурни обекти. Обясни още, че инвестициите в инфраструктура са важни за привличането на нови хора и нови инвестиции след себе си, важни са и за градската следа. След него съветникът от „Съюз за Пловдив” Владимир Кисьов защити бюджетната прогноза и тегленето на кредит като от своя страна даде пример как Великобритания се е справяла в тежките финансови времена- с инвестиции в инфраструктура.

„Току що чухме едно фундаментално самопризнание- ще теглим кредит, за да може строителни предприемачи като г-н Кисьов да се обогатяват. Пловдив не може да привлича повече хора, а вие искате да теглите кредит заради това”, отговори Слави Георгиев, след като подчерта, че градът може да привлича нови хора, едва когато приобщи съседните общини към себе си и се направи Общ устройствен план на цялата територия. „Живеем в свободен пазар. Много повече давам на обществото, отколкото консумирам”, отвърна му Владимир Кисьов. „Защо се засегнахте лично?”, репликира Георгиев.

„Увеличение на заместник кметовете, теглене на кредити, увеличение на данъците… Ако това бяха реформите в изказванията по време на предизборната кампания, резултатът от нея нямаше да е същият”, включи се другият независим съветник- Костадин Гаров.

Точка на дискусията сложи председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Йордан Илиев. „Извинете, че така рязко от ГЕРБ се внедряваме в дебата. А той е като „Народът срещу г-н Кисьов. Г-н Кирчев спомена загниваща западна държава, както и г-н Кисьов. Остана пример със Съветския съюз да бъде даден”, каза шеговито той.

След разпалената дискусия бюджетната прогноза бе приета с гласовете на 30 от съветниците, 1 се въздържа, а 16 гласуваха против.

Кметът Здравко Димитров не се включи в тежките дебати в пленарната зала, а коментира темата пред журналисти след края сесията, в кулоарите на общински съвет.

„ Ще видим кои проекти са приоритетни и след това ще видим дали е необходимо да се тегли кредит, дали пловдивчани искаме да се случи нещо по-бързо. Не е задължително и не е на всяка цена, но ако искаме да се развива Пловдив както го искаме всички, мисля, че това е начинът. Ако не искаме, може би от бюджета никога няма да се случат тези неща”, каза градоначалникът.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина