АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовини

Главният архитект за терена на Димитър Георгиев: Археологията трябва да е публично достъпна

Ще изискваме комуникационна схема, тъй като личното ми мнение е, че тази сграда ще натовари зоната, коментира арх. Димитър Ахрянов

„Ще присъствам на общественото обсъждане за изменението на ПУП-а край Понеделник пазара. Очаквам да ни бъде представен проект, идейна разработка, защото като гледаме публикувания ПУП, той не казва нищо конкретно”. Така главният архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов коментира пред Под тепето рестарта на инвестиционните намерения на инж. Димитър Георгиев за терена с археология под Античния театър. Както вчера първи ви съобщихме, собственикът на „Розаимпекс”, през дружеството си „Централ- Пловдив” ЕАД и със съдействието на САБ- Пловдив, организира обществено обсъждане по повод изменението на ПУП-а в зоната. То ще се състои на 8 януари, от 15 часа, в пленарната зала на Общински съвет.

„Преди две седмици инвеститорите дойдоха при мен. Посъветвах ги да представят намеренията си пред хората. Те организираха обществено обсъждане, на което се надявам да присъстват повече пловдивчани. Към този момент единственото, което виждаме, е височини и странни форми. Затова те трябва да представят нещо конкретно. Моята позиция е, че онова, което се случи с археологията в Екселсиор и H&M, е абсурдно и не трябва да се допуска- тя остана заключена за публиката. Археологията трябва да е публично достъпна и е въпрос на архитектурно решение как ще го направят. Освен това ще изискваме от тях комуникационна схема, тъй като личното ми мнение е, че тази сграда ще натовари зоната”, допълни арх. Димитър Ахрянов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

10 коментари

  1. На Дядо Николай с***каджията, много обича да звучи все едно му пука, но неговото прятелче, което му подпечатва проектите – арх. Цоневски, преди няколко седмици само на няколко метра от там разкопа безценна мозайка с багера и всичко замина. Дали му се случи нещо на инвеститора или на приятелчето на арх. Ахрянов? Не. Розата си е платил и на Дядо послушника ще подпише където му се каже.

  2. Наглото ченге Митьо , трабва да бъде спряно навреме, че започна да си верва че града е негов!

  3. Абсолютно прав е арх. Ахрянов. Програмата на инвеститора е мащабна, а това означава много тежко транспортно натоварване в зоната, след неудачната ѝ реконструкция, заради приумицата да се направи площадче между Католическата църква и сандъка над Базиликата. Ще се наложи монтиране на светофари на кръстовището с Цар Борис III, тунелът ще се превърне в газова камера, а средата на поликлиниката и училището ще се компрометира окончателно. Общината вече има опит със замяната на спекулативно продадените от Чомаков терени на Римския форум и Голямата базилика и може би това е единственото правилно решение.

  4. Ако обществеността иска публична достъпност в частен имот, дори и да има (а тя няма) правно основание трябва да участва в инвестицията/ реставрацията ! Има ли готовност и за това да говори главния архитект ? И какво разбира обществена достъпност – всеки да минава когато си посока, като в градски подлез ?

    1. Само в постсоциалистическите държави всеки с много пари и съмнителни нотариални актове си мисли ( и даже вярва) , че може да си прави и строи каквото му хрумне, без да се съобразява с градоустройствения план, терена, околната среда, жителите… пълна анархия, само мутрите се радват и потриват ръчички, щото властиъе са им толкова лесни – за някое и друго по- дебело пликче правят чудеса със законите и правилата, проблемът е ,че Пловдив започва да губи оригиналния си и автентичен вид , за сметка на подобни “ мастити и видни “ строители“ на града, били те розовари, не архитекти“

    2. Както добре са ти го рекнали в следващия коментар за СЪМНИТЕЛНИ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ -много разтегливи са твоите разбирания за „частно“ и „обществено“.
      Никое „частно“ строителство не е ЗАКОННО без / въпреки / в противоречие със действащите ГрадоУСТРОЙСТВЕНИ планове; ти да не би да идваш от горите? Тъкмо затова бабанката мутРОЗА търси с „обсъждане“ =кудкудякане= да му подарим ПРАВА с промяна на Плана.
      Капиш?
      НИЩО ЧАСТНО НЯМА НА ТОВА МЯСТО, ТО Е ОБЩЕСТВЕНО И АКО Е СТАНАЛА ПОГРЕШКА ОТ ПРЕДНИ АДМИНИСТРАЦИИ ТО МНОГО ЛЕСНО СЕГАШНАТА ОБЩИНА МОЖЕ ДА СИ ГО ВЪЗСТАНОВИ / ОТЧУЖДИ.
      Много лесно искат 120 милиона кредити – за какво?

    3. Частният имот съдържа държавни археологически находки. Така че обществеността има право да се меси. Никой не го е карал на сила да го купува, нали?
      Освен това дори и да нямаше разкопки си има ПУП и той казва какво може да се строи там. Очевидмо намеренията на собственика не се вписват, за това иска промяна. Не сме длъжни да се съгласяваме!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина