АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Подписът на арх. Ахрянов седи под ПУП-а, заради който събориха тютюневия склад на „Одрин 8”

Архитектурната гилдия разбра от медиите за назначаването на новия главен архитект на Пловдив

Арх. Димитър Ахрянов не издържа на изискванията на последния конкурс за главен архитект

Известен е сред колегите си като архитекта на Николай Пловдивски, част е от Епархийския съвет

Иво Дернев

Подписът на новоназначения главен архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов седи под проекта за ПУП-а, заради който събориха тютюневия склад на „Одрин 8”, научи Под тепето. Към онзи момент той е бил част от голямо проектантско бюро, но именно той е човекът, който е подписал чертежите в ключовия документ, отключил в последствия всички драматични събития около паметника на културата.

Влизането на арх. Ахрянов в управленския екип на община Пловдив е най- дискусионната новина от кметството днес. Въпреки изявленията на Здравко Димитров за отваряне на диалога към всички браншови организации и съсловия, местната организация на Камарата на архитектите научи от медиите за директното назначаване Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив.

Колегите му са озадачени от това, че той поема поста без конкурс. Още повече, че той се яви на последния конкурс за тази позиция в администрацията, но не я получи, тъй като не отговори  на изискванията. От КАБ не са убедени, че той може да бъде преместен автоматично от поста главен архитект на Карлово на поста главен архитект на Пловдив без конкурс, както е законовото изискване. Администрацията в момента използва вратичка от Закона за държавния служител, според който ако двете места са еднакви по длъжност, това е възможно. Но пък не става ясно дали изискванията за главен архитект на Карлово се препокриват с тези за главен архитект на Пловдив.

В архитектурната гилдия в града арх. Димитър Ахрянов е известен още и с близостта си с Николай Пловдивски. Неслучайно негови колеги го наричат „архитекта на митрополита”. Той е проектант на новия храм в Тракия, както и на куп други проекти на епархията, някои от тях и в манастирите около Пловдив, сред които и Кукленския, претърпял огромни преустройства. Освен това арх. Димитър Ахрянов е част от Епархийския съвет.

Известен е още и с близките си отношения с общинският съветник от „Кауза Пловдив” и друг неуспял в конкурса за главен архитект- Цветелин Цоневски. Двамата дори са работили заедно по общ проект- хотела и конната база в Житница.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

50 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина