АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Оградиха градинката с бензиностанция до Радио-телевизионния център

Частните собственици поставиха грозни заграждения напук, тъй като не получили разрешение да сменят статута на земята  

Имотът е отреден за бензиностанция и зелена зона

Пловдивчани стават свидетели на пореден градски абсурд. Частни собственици оградиха по възможно най-неподходящ начин градинката с бензиностанция между Гроздовия пазар и Радио-телевизионния център. Те поставиха грозната ограда от бетонни колове и метална мрежа през уикенда, за да не допускат влизане в собствеността им. Загражденията, съвсем резонно, предизвикаха смут сред жителите на квартала в самия център на града, тъй като хората смятат, че металната мрежа е предвестник на поредно застрояване, при това в полите на Сахат тепе.

От наши източници в администрацията разбрахме, че решението за ограждане на парцела е взето напук от собствениците му, тъй като те не получили разрешение да строят там. Имотът е закупен преди 6-7 месеца именно с такава цел, но трайното му предназначение е за бензиностанция и озеленяване. Инвеститорите имали намерение да изграждат търговски площи. Внесли предложение за смяна на статута на земята покрай приемането на ПУП-а на Централна градска част, но са получили отказ. Твърд такъв са получили и от ЕСУТ към район Централен. Така излиза, че инвеститорите в момента притежават един ограден, вероятно  твърде скъп, частен двор в сърцето на Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

22 коментари

  1. Интересени твърдения , коментари от страна на автора на публикацията , изразеното мнение от негова страна и писането на неверни факти в статията .
    Първо относно статута на парцела по действащия Общ Устройствен план – Бензиностанция Озеленяване – парцел за Транспорт и комуникация , собственика не е искал смяна предназначението на парцела и е нямало отказ от Общината – първа неистина ! Още повече преди години Общината е допуснала смяна на предназначението , но стария собственик не се е възползвал !!!!
    Второ “ Грозната ограда “ е с цел не да се застрои парцела , а да се спре безконтролния достъп в недействащата бензиностанция , защото под половината парцел има резервоари с гориво и по закон достъпа трябва да е ограничен !
    Трето собственика искал да изгради “ Станция за зареждане на електрически автомобили “с търговски обекти и това инвестиционно намерение е внесъл в Общината . От там обаче са се направили на “ три и половина “ и към момента няма писмен отказ или одобрение , макар администрацията да има срок 30 дни в който е задължена да се произнесе
    по казуса !
    Добре беше авторът все пак ако пише в интерес на обективната истината , да спомене това което се случва , а не да си повишава рейтинга като пише и въвежда в заблуждение с неверни данни , а и не е необходимо да коментира красотата на оградата .
    Всеки от нас като собственик си пази имотите нали ?
    И най важното което автора трябваше да спомене след като сам казва че има източници в ЕСУТ е на какво правно основание се счита че това е парк , градина , зелена площ . При положение , че парцела никога не бил “ градинка “ за става нещо друго . Винаги е бил Бензиностанция и озеленяване , което не го прави автоматично зелена площ . Автора трябва да даде яснота , че над 50% от парцела е “застроен “ подземно с инфраструктура за бензиностанция – резервоари , тръби и др .
    По скоро дилемата е да има ли бензин , нафта на 200 метра от Главната или да се изгради екологично чиста електро станция с търговски обект и озеленяване !!!! Или ако Общината иска да изгради парк да плати на собственика и да реши казуса ако се разберат !!! Друга драма тук няма .

  2. къде ще ги носите тези пари бе, не виждате ли че всичко приключва с 2 на 4 оставете нещо свястно за тоя град и за новото поколение…..тая лакомия ще ви умори

  3. Някой услужлив общинар го е превърнал от публична в частна общинска собственост и после някакъв съдия го е присъдил на т. нар. собственици срещу определена сума. Такава е схемата от години и никой нищо не прави. Поне пишете името на общинаря и името на съдията като дойде Народния съд да знаем кой да бесим.

      1. Браво на институциите! Купил го като зелена площ , но никой не му гарантира одобрение. Ако няма регулация всеки селянин с пари ще строи където си иска. Няма да се учудя ако са Дякови , чиито павилиони ги премахнаха

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина